Paolo Robertos recept i köken på Vikings fartyg

H Paolo Roberto på Vikinglunch -13 033

Numera har fartygen på Östersjön tagit upp konkurrensen med krogarna på fastlandet och serverar fantastiska specialmenyer vid sidan om sina ordinarie bufféer. Både Tallink Silja och Viking Lines presenterar numera menyer med kända kockars recept.

Vid en förhandspresentation tillsammans med Paolo Roberto kunde vi pröva den italienska femrättersmeny som han skapat. Den serveras från början av maj ända fram till 15 september på Viking Lines fartyg till Helsingfors och Åbo. Även en variant av menyn serveras på övriga fartyg.

Det är den välkände fd proffsboxaren, numera kokboksförfattaren och TV-kocken Paolo Roberto som står bakom recepten till menyn. Han berättade att det är egentligen inte hans egna kompositioner utan de flesta har han ”knyckt”. Det är italienska rätter han gillat under årens lopp och som serverats hos hans fastrar, vänner eller på restauranger. I sina rätter använder han sig av bland annat tonfisk, citroner, tomater, chili, svamp, rucola och olika ostar samt givetvis olivolja. Och självklart i första hand hans egen olja, le Zie. Hans inspiration kommer givetvis från hans släkt i Italien. Där brukar han själv vara med när oliverna handplockas för att sedan pressas till en högklassig jungfruolja.

Vi fick smaka Tartar på Tonfisk, Friterade brödskivor fyllda med buffelmozzarella och morotssallad, Paccheri pasta med mozzarella, tärnad fläskfilé och tryffelsås. Därefter Parmesanpanerade kycklingfiléer med auberginegratäng och avslutningsvis fick vi smakprov på både Mascarponekräm med Amarettokakor liksom jordgubbar och rabarberkaka med Mascarponekräm. Till detta serverades flera viner bl a Paolos egna viner, det vita Bonea och det röda Caudium där främst det senare var ett vin som föll oss i smaken.

Om man ska lyfta fram några rätter som blev favoriter så var speciellt pastan med tryffelsås liksom de parmesangratinerade kycklingfiléerna enastående. Så om du befinner dig på något av fartygen innan hösten så kan vi lugnt rekommendera en middag i italienska tecken.

 H Paolo Roberto på Vikinglunch -13 019