Warszawa – ett perfekt weekend resmål

Sommar2013 LL.s 063 (5)

Många kanske tänker att Polen och dess huvudstad Warszawa är en grå och trist huvudstad med sin Östeuropeiska historia. Men kan inte vara mer fel. Har själv haft möjlighet att besöka staden ett flertal gånger sen slutet av 70-talet. Då kanske det kändes som att besöka en Öststat men sedan dess har mycket hänt.  Idag känns Warszawa som en mycket positiv bekantskap med ett livligt uteliv, elegant shopping, naturligtvis historia, bra boende och på toppen av allt detta så är det otroligt billigt att leva som turist i Polen.

Som nämnts tidigare finns det mycket bra och elegant boende i Warszwa. Det allra bästa, Hotel Bristol, i centrum av staden och ett stenkast från Gamla stan, tillhör idag Starwood Luxury Collection. Det är ett gammalt hotell med hur världshistoria som helst men idag renoverat till absolut lyxnivå. Ett dubbelrum här han kosta så lite som under 1.000 svenska kronor per natt. Det är utan tvekan ett fantastiskt bra pris. Men överraskande bra priser gäller också på restauranger i till exempel den Gamla stan. Att äta en middag med tre rätter, öl och vin med nästan för mycket av det mesta behöver inte kosta mer än runt 250 svenska kronor per person.

W På vg mot Gamla stan - kopiaunnamed (3)

Det är en märklig historia Warszawa genomgått under åren. Framförallt krigsåren var fruktansvärda då först tyskarna och sedan ryssarna nästan krossade staden. Återuppbyggnaden av staden och där i synnerhet den Gamla staden gjordes enligt förlagan är enastående.  Många kända konstnärer och vetenskapsmän och tillika kvinnor kommer från Polen och Warszwa. Chopin och Kopernikus är närmast nationalhelgon och står staty på ett flertal ställen runt om i stan och i parker. Många parker är vackra och stora och påminner stolt om Warszawas historia.

Så en weekend i Polens huvudstad kan varmt rekommenderas. Men man kanske bör vänta med ett besök framåt våren för att få lite varmare väder. Kombinera gärna ett besök i huvudstaden med att bese Krakow eller kanske rent av göra en utflykt längre fram på somaren till sandstränderna på Östersjökusten. För planering av resa till Polen rekommenderas ett besök på Polska Turistbyrån som är beläget nära hörnan Karlavägen/Sturegatan.  Där får man massor av nyttig information inför ett besök.

Lasse L

15 comments for “Warszawa – ett perfekt weekend resmål

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *