Härligt lyxiga slottmiljöer i Skottland.

Naturen är förtrollande med böljande hedlanskap, blånande berg och klara sjöar. Fårhjordar betar på fälten omgärdade med stenmurar och det finns hundratals gamla slott. En del är ruiner eller museer öppna för besökare. Men flera slott och magnifika historiska byggnader fungerar idag som  boutiqehotell. Vi har valt ut några av våra femstjärniga favoriter i fantastiska miljöer.

 

Inverlochy Castle Hotel i västra Skottland är ett av Skottlands allra finaste slott som också rankas bland Europas bästa hotell.  Det ligger i Skottlands vackraste landskap, vid foten av Ben Nevis, Skottlands högsta berg och en dryg halvtimme från Loch Ness. Slottet byggdes 1863 av den förste Lord Abinger och var i privat ägo till 1969 då det öppnades som hotell med 17 unika palatsliknande sviter. Här kopplar man av i en lyxig omgivning med absolut bästa service. Queen Victoria besökte slottet 1873 och skrev i sina dagböcker att hon aldrig sett en mer romantisk plats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cromlix & Ches Roux är en elegant Victoriansk byggnad som ligger mellan Glasgow och Edinburgh. Cromlix köptes 2013 av US Open vinnaren och olympiske guldmedaljören i tennis, Andy Murray. Efter renovering öppnade man igen 2014. Det är ett av Skottlands finaste hotell och har 10 rum och 5 sviter. Cromlix har också ett eget kapell och restaurangen drivs av Albert Roux. Menyn är en utsökt blandning av klassiskt franska köket och de bästa lokala råvarorna. Förutom att bara njuta och koppla av kan man spela tennis, fiska lax, forell eller pröva bågskytte. Flera golfbanor finns också på nära håll. Cromlix fick utmärkelsen Luxury Hotel of the Year häromåret.

 

 

 

 

 

 

 

Greywalls Hotel & Chez Roux ligger med utsikt över Muirfield Golf Course och det är bara några kilometer från Edinburgh flygplats. Greywalls ägs sedan länge av familjen Weaver och öppnades som hotell 1948 och har varit välkänt för sin service och goda mat. Numera drivs restaurangen även här av stjärnkrögaren Albert Roux. På Greywalls kopplar man gärna av framför brasan efter golfrundan. Det finns 23 rum och en separat byggnad, The Colonels House. Där har man självhushåll men med hotellservice. Passar för det lilla golfgänget eller en familj.

 

Skottland är också rena Paradiset för golfare. Det finns mer än 500 banor att välja bland. Den som inte är golfare men vill vara aktiv kan vandra, studera djurlivet, fiska, jaga eller skjuta lerduvor. Annars kan man bara mysa i den härliga miljön, koppla av framför öppna brasan med en riktigt fin single malt. Man kan också njuta av riktiga gourmetmåltider och på flera av slottshotellen håller stjärnkocken Albert Roux sin vakande hand. Han äger legendariska Le Gavroche och har belönats med tre Michelinstjärnor. Och så kan man förstås passa på att njuta några av Skottlands många fina whiskymärken. Bara i till exempel regionen Speyside finns 50-talet destillerier, det är världens tätaste koncentration av Whisky producenter.

 

Svara Vidarebefordra