Mount Rushmore – släng dig i väggen. Det är Crazy Horse som gäller.

 

För några år sen var vi i South Dakota på Guvernörens Buffalo Round Up.Den årliga märkningen och vaccineringen av bufflar. Då fick vi även besöka Mount Rushmore och de fyra presidenterna uthuggna ur klippan. Det var en ståtlig syn.

Men då vi en annan dag besökte Crazy Horse monumentet så kan vi säga – Mount Rushmore släng dig i väggen. För Crazy Horse monumentet ska bli världens största staty där Crazy Horse – Siouxindianernas hövding – sitter på en häst och håller ut armen framför sig.

Man började forma monumentet för 70 år sen, rättare sagt 1948 i Black Hills och man jobbar med dynamit och handkraft. Det är bara indianer som arbetar med detta. Amerikanska staten har föreslagit att få hjälpa till men de stolta indianerna har tackat nej till detta.

Som sagt vi var där ett par hundra personer och gick ut på armen på Crazy Horse. Så stor är alltså skulpturen. Man bygger ett sjukhus och ett universitet för indianer på platsen också. Det går långsamt framåt. Troligen kommer inte vi att få uppleva monumentet färdigställt under vår livstid.

 

Såhär ska monumentet bli då det står klart en gång i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *