MSC:s Grandiosa storslagna invigning.

MSCs senaste fartyg MSC Grandiosa döptes av Grand Old Lady Sophia Loren i Hamburgs hamn i lördags. MSC Grandiosa är ett av världen allra största kryssningsfartyg. Hon är 331meter lång och därmed världens sjätte största fartyg, alltså 11 meter längre än MSC Meraviglia som sjösattes i våras. Kryssningsfartygen blir bara fler och fler men de som börjat kryssa återvänder för det mesta gång på gång, i alla fall om de hittat kryssningsfartyget som passar dem.

Vi hade tillfälle att besöka fartyget under invigningskryssningen 8 -10 november då det var en liten premiärtur från Hamburg. MSC Cruises är ett italienskt familjeföretag och har hittills byggt 17 kryssningsfartyg och gudmor för dem har varit legendariska italienska filmstjärnan Sophia Loren.

Ombord på fartyget denna gång var bland andra många VIP personligheter från Tyskland, resebyråfolk och journalister från hela världen inklusive några journalister från Norden.

Inredningen är glittrigt sober, med olika nyanser av grått, blankt stål, mycket glas och speglar. Och så förstås de glittriga trapporna runt den stora lobbyn, Varje trappsteg är i glas med massor av stora Swarovski-kristaller och varje trappsteg kostar 4.000 Euro!! Ombord finns också 24 värdefulla original skisser av konstnären Degas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ombord finns förutom 13 matställen. Det är bl a de stora huvudrestaurangerna och bufféresturangen, Där gör man faktiskt också sin egen Mozzarella. Men det finns många olika specialrestauranger. Master chef för det hela är den kände Harald Wohlfart som har tre Michelin stjärnor. I Specialrestaurangerna behöver man boka bord och de kostar förstås lite extra. Det finns också glassbutik med massor av helt sagolikt god italiensk glass och en stor Chocolateria. Sen finns det 20 olika barer att välja bland ombord. Så under en kryssning har man massor av ställen att välja bland. Ett stort fartyg är ju som en liten flytande nöjesstad, det är bara att välja det man gillar. Och gillar man casinospel finns det också förstås…Men också uppträdande i de båda teatrarna. Cirqle de Soleil har ett bejublat uppträdande men också den stora teatern har spektakulära framträdanden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fartyget tar 6.334 gäster i 2421 hytter av varierande storlek ombord och en crew på 1.704 personer.

Ombord finns en mycket lyxigare del som kallas Yacht Club. Den ligger högst upp i fartyget och har eget poolområde, egna restauranger och tjusig lobbybar. I Yacht Club är det All Inclusive med Butler service och bara sviter. Priset är förstås högre men det är som ett eget lite lyxhotell som passar för dem som inte vill trängas runt den stora poolen och vill hellre ha det lite mer avskilt och lugnt. Yacht Club passagerare har naturligtvis tillgång till hela fartyget men inga andra får komma till Yacht Club området.

 

I dessa dagar när nästan allt handlar om miljötänk och hållbarhet är faktiskt MSC föregångare. Grandiosa är det mest miljövänliga fartyget hittills berättade MSC rederiets ordförande stolt under invigningsdagarna. Hällbarhetstänk i driften och allt ombord. Fartygen kopplas också numera upp till landström när man ligger i hamn och det blir alltså inga mer utsläpp. MSC driver också många olika välgörenhetsprojekt. Den italienska ägarfamiljen Ponti vill verkligen satsa för framtiden som t ex projektet med den egna ön Ocean Cay i Karibien. Där har man rensat den tidigare nedskräpade miljön och planterat hundratals träd och olika växter. Reven utanför de vita stränderna mår nu också bättre.

MSC fartygen passar säkert väldigt bra för barnfamiljer. Förutom barn/baby club finns vattenrushtbana och på Grandiosa stör den inte eftersom den ligger i aktern lite avskilt. Där finns också en populär lång repbro med hisnande utsikt (och livlina)…

Efter ett par intensiva dagar lämnar vi MSC Grandiosa i ett kyligt Hamburg, Hon fortsätter till Southampton och sedan vidare till Medelhavet. Där kommer hon att kryssa de närmaste 12 månaderna. Men nästa vinter flyttar fartyget till Syd Amerika.

Och den som längtar till varmare och soligare breddgrader nu i vinter behöver bara rådfråga sin resebyrå, Det finns många fartyg att välja bland idag…….

 

 

 

 

 

 

1 comment for “MSC:s Grandiosa storslagna invigning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *