Dubai – Världsutställningen EXPO 2020.

I solsäkra Dubai går utvecklingen just nu rasande snabbt. Nya häpnadsväckande byggnader, shoppingmalls och hotell tillkommer hela tiden. Det är ständigt nya spektakulära projekt, alltid med sikte på att vara världsbäst i allt. Temat för EXPO 2020 är mobilitet, möjligheter och hållbarhet. Mässan pågår mellan 20 oktober 2020 till 10 april 2021.

Man kan nästan tycka att nu räcker det, ta det lite lugnt – ni är redan störst, först och bäst i det mesta. Och trots allt med nya fina Metron och sexfiliga och raka motorvägar kan rusningstrafiken vara jobbig. Första gången jag var i Dubai var 1998 och sedan dess har vi besökt Dubai och Arabemiraten många, många gånger och sett den fantastiska utvecklingen. Några av våra favorithotell har varit unika, helt fantastiska Al Maha ute i öknen och One & Only Royal Mirage vid havet. Burj al Arab med sina otroliga tvåvånings sviter var också en speciell upplevelse.

Madinatområdet i närheten är också spännande med sitt kanalsystem runt områdets tre hotelldelar i arabisk stil. Men det finns så otroligt många lyxiga, femstjärniga hotell att det verkligen är svårt att välja. Många av dem ligger ute på Jumeirah Palmen. Den konstgjorda ön är formad som en jättelik palm. På stammen ligger stora byggnader med lägenhetskomplex sida vid sida och längst ut ligger det jättelika hotellet Atlantis. På palmbladen finns palatsliknade villor med pooler och egen strand. På det yttersta palmbladet ligger många hotell. Av dem bodde vi nyligen på Waldorf Astoria Palm Jumeirah. Det är som det mesta i Dubai, stort, men känns ändå som ett boutiquehotell. De stora härliga sviterna på de översta våningarna har också en egen lounge. Här kan man droppa in för frukost, afternoon tea eller cocktails och diverse godsaker innan middagsdags. Naturligtvis finns flera utsökta restauranger med olika teman så när det är dags för middag har vi lite svårt att välja. Servicen är perfekt överallt. Den som söker något alldeles extra kan boka Waldorf Astorias Royal Suite. Den är hela 1.567 kvadratmeter och därmed den allra största i Dubai. Hittills alltså…  

Fördelarna med att bo på Jumeirah Beach och på Jumeirah Palmen är att man är på en sol och bad destination med underbara stränder men ändå ligger Dubais pulserande storstadsliv bara en kort taxiresa bort. Dubais skyline reser sig liksom Manhattans men här i Emiratet är allt nytt och fräscht också. Här finns lyxiga shoppingmalls som kan tillfredsställa alla shoppingsugna. Dubai har troligen flest lyxhotell per kvadrat kilometer i hela världen. Perfekta golfbanor, inomhus skidbackar, hisnande vattenparker eller sköna lugna dagar vid havet – här finns allt idag!

När de sju Förenade Arabemiraten fick självständighet för snart 50 år sedan fanns varken el eller vatten.  Dubai var en liten by vid floden och man levde ursprungligen på fiske och pärlfiske. Men så sprutade oljan upp ur ökensanden och allt förändrades. Men den mest otroliga utvecklingen har hänt under senare tid. Lyxhotellboomen började med Jumeria Beach Hotel och Burj Al Arab, Världens första sjustjärniga hotell där alla rum är sviter i två plan.

Strömmen av turister ökar ständigt i Dubai och målet är att 2020 ha 20 miljoner turister när man är värd för Expo 2020, den första i Mellanöstern. Sverige är utställare och för regeringen och näringslivet är det den största enskilda satsningen hittills.

Och om man vill byta hektiska Dubai mot en inte fullt lika exploaterad del av UAE.  Då kan man enkelt  välja att semestra i det lilla grannemiratet Ras Al Khaimah. Här har Ritz Carlton två fantastiska resorter. Det är Ritz Carlton Al Wadi som ligger ute i öknen och är helt sagolik. Den andra ligger vid havet vid Al Hamra och här finns en fantastisk golfbana designad av Peter Harradine.  Det lilla emiratet Ras Al Khaimah satsar också på turism och kan locka med många femstjärniga hotell. Här finns också UAEs högsta bergstopp Jebel Jais i Hajarbergen. Här man kan cykla, vandra eller öka adrenalinnivån genom att pröva Zip Line…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *