Madrid – en perfekt destination för en weekend

Iberias direktflyg lämnar Arlanda 14.40 för att fyra timmar senare landa i Madrid. Där har vi planerat att under ett par dagar uppleva vad staden har att erbjuda. Det är förstås alldeles för kort tid för att uppleva en storstad som Madrid men passar ändå perfekt för tex en weekendresa. Madrid har fantastiska konstmuseer, pittoreska miljöer, vackra parker, storslagna gator och torg med imponerande monument och ett härligt restaurangliv. Och så förstås massor av Tapasbarer. Madrid är verkligen ett intressant alternativ till populära Barcelona speciellt under vinterhalvåret.  

 Vi har valt fem-stjärniga VP Plaza Espana Design. Designhotellet har över 300 konstverk av kända moderna spanska konstnärer. Mest speciell är glasskulpturen av Pere Gifre som föreställer ett 25 meter högt vattenfall, med effektfull ljussättning.  Från det spatiösa hörnrummet på 14.e våningen har man strålande utsikt över staden.  

Hotellets egen, otroligt populära Ginkgo Restaurang & Sky Bar ligger på 12.e våningen. Utanför finns en stor terrass med en fantastisk utsikt. Här passar vi på att njuta av den ljumma höstkvällen både före och efter middagen. Det är fullt av folk hela kvällen och härlig stämning. Det finns också några andra takterrasser i Madrid och den högst belägna, ligger på andra sidan torget i hotellet Riu. Dit är det nästan alltid en kö i gatuplanet för att åka upp. 

Stadens gator är det lite lugnare än vanligt på natten eftersom det fortfarande är en del corona restriktioner. 

Nästa dag är det strålande väder med klarblå himmel och sommarvärme efter en sval morgon. 

Dags att utforska Madrid. Vi börjar med Plaza Mayor, torget med fyra århundradens spännande historia. Runt det stora torget ligger restauranger men det är fortfarande ganska lugnt på förmiddagen. På vägen dit ligger Mercado de San Miguel. Det är stadens populäraste och lyxigaste, en motsvarighet till Stockholms Östermalmshall. Här kan man passa på att njuta av några härliga Tapas och den läckra Iberico skinkan.

Madrid ligger på en höjd och för 800 år sedan fanns här en morisk fästning. Madrid är Europas högst belägna huvudstad (efter Andorras huvudstad). Här uppe ligger Plaza de Oriente med de imponerande trädgårdarna och det enorma Kungliga Palatset. I början av 1800-talet kontrollerade Frankrike staden och Napoleons bror Joseph Bonaparte blev kung. När slottet byggdes var det inspirerat av Versailles och fick över 3.000 rum. Dagens kungapar bor i ett mycket mindre palats.  

Efter en paus på ett charmigt litet cafee fortsätter vi genom charmiga smala gator och gränder i Barrio de las Letras. Sen stannar vi för en utsökt långlunch på krogen La Huerta de Tudela som avslutas med en ljuvlig cheescake.  

Vi hinner med ett kort besök i poeten Lope de Vegas lilla House-Museum. Här han man se var han levde han sina sista 25 år.

Puerto del Sol är Madrids geografiska medelpunkt och här är det ett intensivt folkliv med många restauranger och barer. I närheten ligger Spaniens och Världens äldsta restaurang Botin, från 1725. Specialiteter är spädgris och så förstås populära Iberico skinkan. Här sägs både Hemingway och George Busch varit några av många kända gäster.      

Få städer kan mäta sig med Madrid när det gäller konstmuseer. Inom området som kallas ”den gyllene triangeln” ligger nationalmuseerna Prado, Reigna Sophia och privata Thyssen-Bornemisza. 

Ett besök i Museo Nacional del Prado museet är nästan ett måste för alla som besöker till Madrid. Det är bra att komma tidigt för här är det alltid långa köer. 

Nationalmuseet Reina Sophia har förutom modern konst fantastiska samlingar av t ex Dalí, Joan Miro och så förstås Picasso.

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza har troligen världens största privata samlingar med bl.a Picasso, Dahlí, El Greco, Canaletti och Monet. Det är bäst att börja högst upp och vandra neråt. 

Det enda Madrid inte har är närhet till havet. Men på sommaren söker sig många till samhällen i bergen drygt en timme från staden. Där kan man bada i en insjö med sandstrand eller i pooler som bildas runt en flod. En del skaffar t o m villa med pool utanför gamla byar, som Rascafria, för att vara där på sommaren. 

Ett besök i stadsdelen Salamanca lockar med lyxiga märkesbutikerna och i La Justitia området har trendiga boutiquer. Tapasbarer och restauranger finns nästan överallt så det är faktiskt lite svårt att välja.    

Ja Madrid är verkligen massor att erbjuda så vi vill återvända snart för att uppleva mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *