Karnevalsdags i Port of Spain, Rio, New Oreleans och Venedig

 

NU är det Karneval  runt om i världen.  Mest känd är kanske den i Rio där det nu är sommar.  Lättklädda deltagare paraderar och staden gungar i Sambatakt.  Det är party dygnet runt i praktfulla karnevalskostymer. Nästan ännu mer magnifik är den i Port of Spain på Trinidad. Den har traditioner från  1800-talet då man klädde ut sig bl a i olika djävulsmasker. Under Andra Världskriget förbjöds Karnevalen i Trinidad & Tobago, men den återuppstod 1950. Här tar man Karnevalen på allvar och under karnevalsdagarna jobbar nästan ingen i huvudstaden Port of Spain. Alla ägnar sig åt det stora Karnevalståget och fester. Här spelar steelband och medryckande soca musik hörs överallt.  I USA firas Mardi Gras i New Orleans.  Mardi Gras (franska för Fettisdag) är ett karnevalståg som går genom French Quartes och stor del av stan.  Här har Karnevalen anor sen 1880 talet då svarta arbetare samlades utklädda runt Congo Market. Mer spektakulära dräkter började bäras på 1950-talet.    

Karnevalstiden i Venedig är storslagen och har anor sedan Medeltiden. Här pågår eleganta och exklusiva stora fester i palatsen längs Canal Grande. Men det är också karnevalsfirande i restauranger och barer i hela staden.  Läs mer om Venedig och Karnevalen i vårt reportage under Venedig.  

 

Två nya häftiga boutiquehotell i Amsterdam.

Conservatorium Hotel. 2008 köpte musikälskaren Georgi Akirov två byggnader i centrala Amsterdam.  Han ville skapa “Next Generation Lifestyle Hotel”.  Han anlitade Italienske arkitekten och designern Piero Lissoni.  Här hade det varit bank i 77 år och sedan musikkonservatorium två decennier . Mellan byggnaderna finns en glasövertäckt gård. Det finns flera restaurangavdelningar och barer. Hotellets Akasha Holistic Wellbeing Center har en yta på över 1,000 kvadratmeter.  Det finns 129 rum och sviter, alla med olika färgsättning. Vill man leka DJ finns en Rock´n Roll svit där man kan leka med olika ljuseffekter.  Adress: Van Baerlestraat 27, Museumplein.

Sir Albert Hotel Amsterdam.  Här har man skapat en aristokratisk personlig miljö där man ska känna sig som en gäst, en personlig vän till Sir Albert. Därför finns till exempel  ingen traditionell incheckningsdisk.   Hotellet har 90 rum. Här var det tidigare ett diamantsliperi och det är högt i tak och stora fönster. Inredningen ansvarade prisbelönade KB Architects för. Rummen är utrustade med bl a Nespresso ,  Zenology Green Tea och Molton Brown produkter. Ett härligt spa finns och snart öppnas ett gym.  Cyklar finns också att låna om man vill ta en tur. Hetast i Amsterdam är hotellets japanska restaurang Izakaya. Den övervakas av fd Noby  kökschefen Hariprasad Shetty.  Adress: Albert Cuypstaat 2-6.

 

               Ann-Marie