FINNAIR – Tommy Myllymäki ny menyskapare

 

Finnair presenterade idag vid en lunch sin nya vår och vintermeny som kommer att serveras på alla långlinjer i Finnairs Business Class tillsammans med den kända kocken Tommy Myllymäki. Det är första gången Finnair går utanför Finland men så har Tommy finskt påbrå på båda fädernesidorna. Menyn kommer att serveras från och med den 7 februari.

Det hela börjar med en Amuse-bouche gjord på löjrom med dragon, syrade grädde och potatischips. Jätte gott med perfekt syra och sälta.

Till förrätt kan man antingen välja en soppa eller en laxrätt. Soppan består av en jordärtskocksoppa med karljohansvamp och päron. Absolut en favorit.

Laxen är rimmad med pepparrotsfärskost, vitkål, gurka och sötsyrlig dressing med senapsfrön. Ytterligare en favorit som bjöd på tuggmotstånd med en härlig smak på dressingen.

Vi fick ju som tur var smaka alla rätterna. Annars måste man ju välja. Varmrätterna är två, en fisk och en kötträtt. Som fiskrätt får man en lättrimmad och bakad torsk med ”Jansson sås”, palsternacka, lök och brynt smör. Detta är en travesti på Janssons frestelse och smakade ljuvligt gott.

Kötträtten är en Bräserad oxkind med äppelsky, bakad rotselleri, grönkål och citrontimjan. Också gott men inte så god som torsken.

Mina verkliga favoriter var soppan och fisken men allt var ju egentligen utsökt. Men det är ju sund att man måste vänta till februari för att avnjuta läckerheterna.