Det händer mycket på Arlanda

 

   Swedeavias COO Lena Rökaas pratar på en pressträff

Swedavia satsar på Arlanda flygplats

Swedavia äger och driver elva flygplatser. Man ser redan att Arlanda flygplats på sikt kommer att bli för liten. Idag har flygplatsen nästan 20 miljoner passagerare per år och behöver därför byggas ut.

Swedavias operativa chef, Lena Rökaas menar att när planen blir allt större så blir passagerarna fler och därför måste terminal 5 byggas ut.

Upprustningen av terminal 2 fortsätter  och under senvåren skall terminalen vara klar med ny lounge, nya gater och ny inredning och då återkommer oneworld alliansen med Finnair och British Airways till terminal 2.

Vad som ytterligare planeras är att vid sidan om nya Clarion hotellet ska ett antal kontorslokaler byggas för de företag som har mycket internationella kontakter och som föredrar ett läge vid en central knytpunkt.

Mycket händer runt Arlanda flygplats. Det nya Clarionhotellet är näst intill färdigställt. Det återstår bara en året runt bassäng som ska vara klar i vår. Hotellet har 414 rum, 44 konferensrum och två restauranger.

En kuriositet i sammanhanget är att man fått tillstånd att ha en egen biodling för att kunna erbjuda sina gäster närproducerad honung.

SAS och Turkish Airlines startar samabete

Båda bolagen ingår i Star Alliance samarbetet. Nu har bolagen beslutat sig för att ha ett ömsesidigt inrikesavtal. Det innebär att SAS får tillgång till THY:s inrikeslinjer och vice versa. Turkish Airlines hoppas på att kunna locka många nya resenärer till Sverige i framtiden. Enligt Gisle Dueland, regionalt marknadsansvarig för bolaget, tror man sig kunna på sikt få tusentals nya passagerare hit.

Turkish Airlines, som utsetts till Europas bästa flygbolag två år i rad, växer kraftigt med fortsatt god ekonomi och en enastående servicenivå. Nya destinationer tillkommer hela tiden.  Med sitt ypperliga läge i mitten av en stor cirkel som gör det möjligt att flyga med mindre plan från Istanbul till Afrika, Europa, Mellan Östern och Indien kan man få en mycket ekonomisk verksamhet. De stora planen på fjärran Östern och USA har en service utöver det vanliga med bl a flying chef, dvs en kock ombord i business class. Bland nya destinationer märks bl a Caracas, Havanna, Bogota, Katmandu och Malta. Idag flyger man på 219 destinationer, varav 34 i Afrika och 27 i Fjärran Östern.

 

 

 

 

En nöjd Gisle Dueland från Turkish Airline berättar om alla nyheter.