Belgrad – Serbiens huvudstad lever i nuet men med influenser från förr

 

B3

Ett besök i Belgrad är intressant på många sätt. Här finns mycket att uppleva, gammal historia, modern nybyggaranda och ett modernt folkliv. När man kommer in i stan från den moderna flygplatsen slås man av likheter med San Fransisco. Gatorna är långa och raka och böljar upp och ned. Men där slutar givetvis likheten. Det man ser direkt är att husen är så olika renoverade, dvs vissa i topp skick och andra ser ut som om kriget slutade härom dagen.

B8

Staden har mycken charm. Här finns många gågator i centrum med massor av utecaféer och restauranger. Det verkar som om Belgradborna gillar att träffas utomhus för det är nästan fullt överallt. Finns också ett vackert slott utanför Belgrad där Serbiens prins bor. Han har ungefär samma funktion som vår egen kung för Serbien är en republik. I samband med Andra Världskriget fick dåvarande kungen fly till England. Familjen bodde på Claridges Hotel i London. När prinsen skulle födas 1945 måste han födas på Serbisk territorium för att kunna bli prins av Serbien. Därför fraktades mylla från Serbien till rummet och Churchill deklarerade hotellrummet för Serbisk mark. En söt och dessutom sann historia.

B2B1

 

 

 

 

 

 

 

Apropå hotell så är det absolut bästa hotellet i Belgrad Square Nine. Det ligger mitt i stan med gångavstånd till det mesta. Hotellet tillhör Leading Hotels och är ganska nytt. Lustigt nog har man inrett det i en skandinavisk 1900-tals stil med mycket möbler och annan inredning från framförallt Danmark. Hotellet har en fin japansk restaurang på takvåningen med en härlig uteplats och utsikt över Belgrad. I bottenvåningen ligger en tjusig lobby med en elegant restaurang som även har uteservering vid tjänlig väderlek.

Belgrad 32

B7

Betr vädret så kan det vara mycket varmt på Balkan under sommarmånaderna varför en weekend resa rekommenderas under september, oktober eller under våren. Vi var där i maj och hade upp till 30 grader och strålande sol. Vid floden Sava som rinner ut i Donau ligger en hel rad trevliga lunchrestauranger som även är omtyckta att besöka kvällstid. Här flockas också det unga folket i Belgrad.

B40

Belgrad 33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restauranger finns det gott om och dessutom många väldigt bra som är väl värda ett besök. Inte bara maten är utmärkt utan även de Serbiska vinerna håller hög kvalitet. Man har vunnit flera priser i utländska sammanhang. Vi besökte ett par av de bästa restaurangerna varav Homa var en höjdare. Där provade vi deras avsmakningsmeny för kvällen – sju rätter med loka viner därtill. Avslutades med en espresso och en klassisk Slibowitch. Restaurang Homa ligger i ett gammalt industriområde som gradvis restaurerats och nu huserar över 40 restauranger och caféer i området.

Belgrad 31

 

Överhuvudtaget när det gäller priser på mat, dryck och hotell är nivån mycket tillfredställande för en svensk. Även taxi är billigt men det gäller att se upp med vem man åker – gärna en pink eller yellow taxi som kör på taxameter. Tror inte vi betalade över motsvarande 50 svenska kronor någon gång under vår vistelse i Belgrad.

 

 

Air Serbia 3

Det är lått att ta sig till Belgrad. Air Serbia flyger varje dag från Stockholm och även från Göteborg och Köpenhamn. Bolaget ägs idag till 49 procent av Abu Dhabis flygbolag Etihad. Det innebär att  standard på service är hög, kanske den högsta inom Europa vad gäller ekonomiklass men även business. Andra bolag trafikerar också Belgrad men Air Serbias prisnivå är klart konkurrenskraftig.

 

 

Så den Serbiska huvudstaden är väl värd ett besök.

Andra förslag på hotell:

Hotell Moscow – ett klassiskt och ärovördigt hotell där alla berömdheter bott

Hotell 88 – ett utmärk affärshotell med bra rum och trevlig lobbybar

Andra förslag på restauranger:

Vid floden Sava ligger många restauranger, bara att välja en som ser trevlig ut, t ex Beton-Hala

Restaurang Kafana Djordje som har en härlig trädgård där man serverar utmärkt mat

Restaurang Dijagonale som enligt uppgift Titos egen kocks son nu driver nära den stora katedralen