Rapport från den Finska resemässan Matka

Botswanas representanter på mässan med assistenten till chefen för Damernas detektivbyrå t h på bild

Matka, den Finska resemässan i Helsingfors, gick av stapeln 17 – 20 januari, Den gör anspråk på att vara Nordens största resemässa. Om så är fallet under 2013 får vi avvakta och se. Men under den första dagen – en ren fackmässa för reseindustrin – vilken jag hade möjligheten att besöka, tycker jag nog att den kändes lite lugnare och mindre än tidigare år. Inte så att det var bredare korridorer och större avslappningsutrymmen som på TURmässan i Göteborg förra året. Utan mer att den kändes komprimerad jämfört med tidigare.

En stor del av mässan är också väldigt finskorienterad. Även språkligt sett är mässan mer eller mindre finskspråkig – inte svenskspråkig och knappast engelskspråkig.

Bland de utländska inslagen fanns en del nyheter som ex.vis Botswana medan andra länder dragit ned eller utgått. Finnair lös med sin frånvaro medan Svenska sjömanskyrkan hade en monter! Finnairs tidigare centrala plats på mässan hade nu intagits av Visit Sweden med en stor monter med Ikea som en av utställarna.

Med Matka i minnet kan man fundera på om mässorna i dess nuvarande form spelat ut sin roll. En test på detta blir naturligtvis TURen i Göteborg. Enligt rykten så är det många som inte kommer i år. Men den som besöker får se. Andra satsar emellertid. I höst är det dags för ett nytt försök i Stockholm – en resemässa i Gallerian. Ja varför inte. Här har man 60.000 besökare en vanlig helg. Så det kanske lägger grunden för många besök i montrar och ett helt nytt tänk mot konsument.

Lasse