Nu finns Världens miljövänligaste fartyg på sträckan Stockholm-Åbo

 

När Viking Lines nya fartyg angjorde Stockholm för första gången den 13 januari var Sveriges Miljöminister invigningstalare. Hon lyckönskade rederiet för sitt nytänkande när det gäller att förbättra miljön på Östersjön. Ett stort Nordiskt pressuppbåd deltog vid presskonferensen där förutom Viking Lines  koncernchef och Miljöministern även representanter för AGA och designfirman från Helsingfors deltog. AGA är leverantör av drivmedlet LNG, dvs Liquefied Natural Gas. Denna gas är svårantändig varför man måste starta med olja men när fartyget väl är igång på LNG finns inget svavelutsläpp överhuvudtaget.

Fartyget är Östersjöns längsta passagerarfartyg i reguljärtrafik med sina 218 meter och tar totalt 3000 passagerare varav 200 från besättningen. Kapaciteten ökar därmed med över 50 % mot tidigare Viking fartyg på sträckan Stockholm – Åbo oavsett det gäller last, hytter eller passagerare.

Man har ett helt nytt koncept ombord som omfattar ny modern och annorlunda design men även dubbelsängar i hytter, samtidig underhållning från fyra scener och dessutom Östersjöns största Taxfree med en yta på 1500 kvm, nästan dubbelt så mycket som närmaste fartyg. Dessutom finns ett stort Spa med bubbelpooler med stora fönster mot den omgivande arkipelagen.

Redan innan fartyget togs i drift fick man Miljöbojen för 2012 av Stockholms Hamnar. Så givetvis är förväntningarna stora på fartyget.

Chefen för Viking Line Skandinavien, Peter Hellgren, var mycket nöjd då man redan innan fartyget tagits i drift hade över 300.000 bokningar. Kan knappast ha blivit en bättre start.

Lasse

  Viking Lines Skandinavienchef Peter Hellgren