Amsterdam lockar med många Michelinstjärnor

 

Amsterdam Keukenhof_

 

 

Nu är det rätta tiden för alla som älskar blommor och speciellt tulpaner att besöka Holland. Och Amsterdam är perfekt för en weekend eller kort semester alla tider på året. Förr lockade många restauranger med populära ”rijstaffel”. Men Amsterdam och hela Holland erbjuder idag spännande restauranger med kända matkreatörer som skapar unika ljuvligheter för smaklökarna. En mängd krogar har redan belönats med Michelinstjärnor och Holland får fler och fler stjärnor….
Amsterdam har fantastiska museer och vackra byggnader kantar stadens många kanaler. Det är härligt att strosa omkring och njuta av miljön och kanske hitta något fint i affärerna i Speglekvarteren. Annars kan shoppingsugna besöka det välkända stora varuhuset Bijenkorf. Det har genomgått en renovering och uppgraderats rejält. Nu hittar man här de allra flesta mest exklusiva märken inom mode, kosmetika etc.
Kanalerna och alla husbåter gör staden unik. Idag är kanalerna dessutom rena och husbåtar är uppkopplade till stadens reningsverk. Vattnet är å rent att till och med landets kungligheter ställt upp och simmat där. Cyklister finns överallt och nu är det fler cyklar än invånare i Amsterdam. Och taxibilarna är nya lyxiga och miljövänliga Tesla elbilar.
Legendariska lyxhotellet Grand Hotel Krasnapolsky har fått ny skepnad. Till deras nyöppnade Grand Café Krasnapolsky kommer många för de läckra bakverken och afternoon tea. Den nyöppnade restaurangen är naturligtvis också mycket populär för den styrs av chef Jacob Jan Boerma. Han och Kim Veldman belönades 2014 med en tredje Michelin stjärna till restaurangen De Leest in Vaassen som ligger i Vaassen utranförApeldorn.

Amsterdam mat

AmsterdamIMG_4410

 

 

 

 

 

 

 

 

För den som gillar holländsk Genever rekommenderas ett besök i lilla butiken Wynard Frockink. Den ligger i gränden vid sidan av Krasnapolsky och grundades 1679. Här tillverkar man otroligt många varianter av Genever och det är alltid mycket folk här för provsmakning under gemytliga former.

Amsterdam Conservatorium Hotel_Brasserie (1)Amsterdam Conservatorium Hotel_Penthouse Suite (4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnifika Conservatorium Hotel har härliga sviter och den stora restaurangen är en populär samlingsplats både vid lunchtid och på kvällen. Hotellets Akasha Spa är ett av de mest exklusiva i Holland.
Nära Dam torget ligger nyöppnade hotell W. I baren högst upp blandas det trendiga Amsterdam med turister. I den största och enormt spatiösa hotellsviten finns till och med ett biljardbord. Från badkaret har man utsikt över staden. I svitens stora runda säng har många VIP sovit gott.
För den som vill njuta utsöka måltider har Amsterdam många stjärnrestauranger att välja bland.

Amsterdam Food )

AMSTERDAM Conservatorium SPA_Akasha

 

 

 

 

 

 

 

 

Här är några förslag.
Restauranger i Amsterdam som har fått stjärnor av Michelin:
Två stjärnor har:
** Ciel Bleu i Hotel Okura,
** & samhoud places, nära Amsterdams Centralstation
** Bord´Eau i Hotel de l´Europé, med utsikt över floden Amstel
En stjärna har:
Le Restaurant, Lastage, La Rive i Hotel Amstel, RON Gatrobar, Vinkeles i Dylan Hotel samt restaurangerna
Yamazotu och Sazanka i Hotel Okura.

Amsterdam dessert
Men det finns ännu fler som fått Michelinstjärnor i hela Holland och här är det inga stora avstånd. Men det kan ju vara svårt att välja.. Vill passa på att gratulera några av våra egna svenska stjärnkrogar. Fäviken som nu har två**. Vi har ju många fantastiska Michelin-restauranger i Stockholm och landet runt. Men här är det längre avstånd om man vill beta av dem från södra Sverige och kombinera med Stockholm och ända upp till Fäviken i norr.
Ann-Marie L/ Mars 2016