Air Serbia – förmodligen Europas bästa business- och ekonomiklass

Air Serbia 3

För några dagar sedan flög jag och Ann-Marie med Air Serbia från Arlanda till Belgrad och tillbaka. Det var i en modern Airbus 319 och planet var helt fullsatt. Sitter man i ekonomi har man ju i dagsläget inga större förväntningar på en flygsträcka på dryga två timmar. Men Air Serbia överraskar verkligen. Kan inte komma ihåg när jag någonsin fick en meny i handen i ekonomiklass i Europa! Jo det hände faktiskt på denna flight! Har flugit mycket business inom Europa under årens lopp och även inom denna mer exklusiva klass börjar menyerna försvinna. Men inte hos Air Serbia.

Air Serbia 1

I ekonomiklass från Stockholm till Belgrad serverades en tre rätters lunch med tillhörande drycker – allt från softdrinks till vin och sprit. Och allt ingår i priset, och ett pris som inte är högre än för andra flygbolag – tvärtom.

Belgrad har en modern flygplats där man dessutom går igenom säkerhetskontrollen vid respektive gate. Idag flyger bolaget inom Europa. Sedan en tid tillbaka ägs flygbolaget till 49 % av Etihad, ett bolag som idag rankas som ett av de bästa i världen. Detta har givetvis satt press på servicenivå både på marken och i luften. Och detta upplevde vi verkligen.

Air Serbia 2

På återresan besöker vi Loungen i Belgrad som Air Serbia har tillsammans med sina samarbetspartners. Den är utan tvekan en av de bästa man kan uppleva i Europa. Absolut högsta klass med personal som tar hand om en från det man inträder till det man lämnar. Redan när man sätter sig ned får man frågan vad man vill dricka. Vid sidan om finns en restaurang där man kan beställa från en meny om man är sugen på en matbit.

Air Serbia 7

När vi sedan lämnar loungen för boarding så går vi ombord först då vi nu sitter i business class på väg hem. Här är det en verklig business class – två plus två rejält tilltagna säten i två rader med fast vägg mot ekonomidelen, ungefär som de amerikanska bolagen hanterar första klass på kortare destinationer. Servicen är på toppnivå, mat med olika huvudrätter och goda serbiska viner.

Air Serbia 4

Air Serbia 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I båda riktningar gick bolaget på tid och landade på utsatt tid. Så det var en perfekt upplevelse.

Air Serbia flyger idag inom Europa till de mest intressanta destinationerna som Paris, London etc men har också förbindelse med Abu Dhabi. Med partnern Etihad har man två förbindelser dagligen. Nu i juni öppnar man återigen en linje till New York med en Airbus 330. En stor händelse givetvis för ett bolag som under många år levt i lite i skymundan och i Europa enbart. Men nu är man tillbaka och hoppas på en stor framgång på linjen västerut bl a med tanke på en stor etnisk befolkning i USA, vilket kan öppna för fler linjer till USA och Kanada framöver.

Air Serbia 6