Villa Crespi – ett underbart palats med Tvåstjärnig Michelinkrog

 

villa-crespie-17

I samband med en kryssning i Medelhavet med Regent Seven Seas Cruises för ett tag sedan passade vi på att besöka den lilla italienska orten Orta San Giulio. Den ligger nordväst om Milano mitt i Piedmonte vid sjön Lago dÓrta. Här i det fantastisk vackra landskapet ligger en av Italiens många stjärnkrogar. Den kanske mest kända kocken i landet huserar här i köket i det palats som han och hans hustru tagit över sedan 1999. Hans namn är Antonino Cannavacciulo och han är Italiens svar på engelsmannen Gordon Ramsey, arga kocken och dessutom med i juryn för italienska Masterchef i TV. Men privat är han när vi pratar med honom väldigt gemytlig. Han står givetvis i köket och hustrun Cinzia sköter verksamheten i hotellet och allt omkring.

villa-crespi-14

villa-crespi-15

 

 

 

 

 

Palatset byggdes 1879 i morisk stil av en förmögen affärsman som handlade i bomull och gjorde mycket affärer i Baghdad och charmades av den miljön. Läget är perfekt mellan Piemontes natur och alplandskapet samt den vackra sjön däremellan med ett kloster på en ö mitt i. Allt är pietetsfullt renoverat. Hotellet som tillhör Relais & Chateaux har sex rum och åtta sviter, alla mycket eleganta och rymliga. Dessutom finns ett Spa med bland annat Ayurveda behandlingar. Att ta sig hit tar ungefär 40 minuter med bil från Milanos flygplats Malpensa. Man kan också åka tåg från Milano med ett byte. Hotell och restaurant är öppna mars till och med december.

villa-crespi-baren

Även om naturen är oerhört vacker och hotellet tjusigt så är det givetvis matupplevelsen som lockar många att ta sig hit. Men undvik måndagar för då är stjärnkrogen stängd. Själva restaurangen består av tre rum och en veranda. Antonino kommer från Sorrento och har jobbat sig upp genom Italien och hans matlagningskonst innehåller därför smaker från olika delar av Italien. Han arbetar med finaste råvaror, gärna från Piedmonte, distinkta smaker och en kombination av gammalt och nytt. Hans rätter är verkligen konstnärliga och med en mycket personlig touch.

villa-crespi-e

villa-crespi-c

 

 

 

 

 

 

Förutom a la carte finns tre olika avsmakningsmenyer att välja bland. En heter Carpe Diem, en annan Italien Route South to North. Kanske mest representativ är den tredje som kallas Off Road Tasting. I detta fall gör Antonino allt på egen hand med de råvaror köket har och anpassar det hela till gästens egna preferenser. Här kreerar han 10 rätter under kvällen och lite överraskningar.  Den representativa Syd till Nord innehåller följande förutom de små tilläggen som alltid kommer utanför menyn varje kväll:

villa-crespi-matbild-5

  • A welcome entrée from Antonino Cannavacciuolo
  • Raw scampi from Sicily “Pizzaiola”, octopus water
  • Linguine from Gragnano with baby squid, rye bread sauce
  • Red mullet, turnip greens, smoked cheese broth
  • Supreme of pigeon, foie gras with cocoa beans, Banyuls sauce
  • Pre dessert
  • Villa Crespi Dessert
  • Small pastries

Till detta kan man också lägga till en ostbricka och givetvis finns det vinpaket med sex olika viner som passar extremt bra till respektive maträtt.

villa-crespi-matbild-7

villa-crespi-matbild-4

 

 

 

 

 

 

 

villa-crespie-18

villa-crespi-matbild-6

 

 

Vad kostar då ett sådan här extremt tjusig och smaklig måltid som tar cirka tre timmar att ta sig igenom? Menyn kostar 155 € och vinpaketet 75 € och med osten 10 € till. Alltså 240 £ per person för denna matupplevelse. Kan rekommenderas om man har vägarna förbi eller befinner sig i närheten. Sedan tillkommer förstås hotellrum för man bör stanna över,  i alla fall en natt i denna härliga miljö.villa-crespi-d