Kryssningsartikel i magasinet Voyage

Kryssningsbilaga i Voyage 2016. Lasse och Ann-Marie Lindmark

Kryssningsindustrin är inne i en stark uppåtgående trend över hela världen och så även i Sverige. Allt fler nya eleganta fartyg sjösätts varje år och fylls med passagerare. De flesta som börjat kryssa blir fast och över 50 procent av passagerarna återkommer inom tre år på en ny kryssning.

Artikeln har tidigare publicerats i Voyage nr 6 2016. Läs som pdf här!

Kryssningar – en semesterform i medvind

Text: Lars Lindmark

För snart 20 år sedan upplevde jag min första kryssning och sedan dess har det blivit dryga 40-talet kryssningar utanför Östersjöområdet. Jag glömmer aldrig första gången då fartyget Star Flyer satte segel i den ljumma stjärnklara natten i Singapores hamn till tonerna av ledmotivet från filmen 1412 – en mäktig upplevelse svår att glömma. Och likadant känns det ännu i dag när jag seglar med samma rederi.

Det finns kryssningar för alla – par, barnfamiljer, generationer som vill resa tillsammans eller singlar. Dessutom finns många olika inriktningar på kryssningarna, kultur, party, ren avkoppling eller tillgång till många aktiviteter och utflykter. Upplevelserna ombord varierar med storleken på fartyg men blir alltmer sofistikerade. Rederierna erbjuder musikalupplevelser, föreläsningar om kultur, matlagningskurser och vinprovningar för att ta några exempel. För barnen finns häftiga lekland liksom unika attraktioner för tonåringar. Det finns också stora motionsanläggningar, pooler och spafaciliteter.

Att kryssa i dag, oavsett var i världen, är verkligen ”value for money”. Det är lyxigt boende, utsökt mat, glamorös underhållning, intressanta destinationer och väl ombord och installerad slipper ni packa upp och ned. Ni har ju hotellet med sig. Som kanske framgått gäller det därför att välja rätt fartyg beroende utifrån vad ni vill få ut av resan. Den som kryssar för första gången bör tala med en erfaren kryssningsspecialist för att hamna på rätt fartyg. För jämfört med om ni inte gillar ert hotell är det inte lika enkelt att byta när ni väl är ute till sjöss.

Här tipsar jag om några av mina favoriter inom olika kategorier av kryssningsrederier.

Regent Silver Seas Cruises

Regent Silver Seas Cruises tillhör topprederierna och har med sina fartyg lagt ribban högt när det gäller inredning, mat, dryck och utflykter. Här ingår allting, även utflykter till intressanta platser såväl inom kulturområdet som ut i naturen. Precis som övriga nämnda rederier kryssar fartygen vid olika tider på året i olika farvatten runt om i världen. I sommar har man lanserat ett nytt fartyg, Regent Explorer som enligt rederiet är ”det mest lyxiga fartyg som hittills byggts”. Fartyget kryssar nu under hösten i Medelhavet och kommer senare under året bland annat att passera genom Panamakanalen och således kryssa både i Stillahavet och Karibien. Regents fartyg har plats för mellan 350 och 500 passagerare.

Silversea

Ett annat av de främsta kryssningsrederierna är Silversea. De har totalt åtta fartyg och har under senare år förutom vanliga kryssningsfartyg även satsat på expeditionsfartyg, exempelvis i Galapagos övärld men även i mindre kända vatten som utanför Kamtjatka. Alla fartyg har en mycket hög standard och även här ingår allting. På expeditionsfartygen ingår utflykter med gummibåtar, så kallade Zodiacs, för att komma djur och natur riktigt nära. De flesta av fartygen har kapacitet för mellan knappa 300 upp till dryga 500 passagerare. Rederiet är italienskt vilket borgar för satsning på mat och service.

Star Clippers

Star Clippers tre fartyg är världens största fullriggare och ägs av den Monacobaserade svenska familjen Krafft. Fartygen är speciellt uppskattade för sin segelkänslan. De är byggda efter och har segel som de legendariska clipper-fartygen. Men här har man all modern komfort och toppservice. Att kryssa med något av deras tre fartyg är speciellt då man upplever närheten till havet och segelfartygskänsla vilket gör att ni tydligt märker att detta är mer än bara ett flytande hotell. Fartygen seglar på sommaren i Medelhavet men övrig tid i Sydostasien, Karibien och runt Kuba. Fartygen tar mellan 140 och 250 passagerare. De identiska fartygen, Star Flyer och Star Clipper är fyrmastare medan Royal Clipper är en femmastare och därmed störst. Fartygen passar för par men är också väldigt uppskattade när flera generationer kryssar tillsammans. Fartygen kan ankra vid många populära hamnar där de stora
fartygen inte kan lägga till.

SeaDream Yacht Club

Rederiet har två fartyg som båda bara tar dryga 100-talet passagerare och nästan lika många i besättningen. Här är allt inkluderat, även alla drycker och service. Man känner sig som en gäst på en privat lyxyacht. Måltiderna håller mycket hög nivå och här kan man njuta av till exempel rysk kaviar. Fartygen har inga stora shower men en populär pianobar. Alla måltider kan intas utomhus om man vill och det är extra uppskattat. Seadream har en mycket familjär stämning ombord varför de som en gång kryssat med dessa fartyg gärna återvänder gång på gång. Fartygen passar kanske allra bäst för par.

Royal Caribbean Cruise Line

RCCL är utan tvekan ett av de största och mest välrenommerade kryssningsrederierna. Man kryssar i stort sett i alla delar av världen. Rederiet har många fartyg och nya tillkommer varje år. Rederiet har också de för närvarande tre största fartygen där Oasis of the Seas var det första. Här finns plats för över 6 000 passagerare och en besättning på 2 000 personer som tar hand om gästerna. Rederiet har introducerat en ny klass som de kallar för Quantum, och här är fartygen något mindre. Men alla fartygen är som flytande små städer med många olika restauranger och massor av attraktioner ombord. Förutom normala hytter finns riktigt stora och eleganta sviter. Klätterväggar, isbana, surfvågor, bilbanor och minigolf är några av alla spännande aktiviteter som erbjuds ombord på dessa fartyg. Varje kväll visas en ny fantastisk show och det finns nattklubbar och disco in på småtimmarna. Dessutom finns jättestora gym och enorma spaavdelningar på fartygen. Fartygen lämpar sig väl för barnfamiljer och familjer där olika generationer gör en kryssning tillsammans och för alla som vill ha många aktiviteter att välja bland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *