Har du testat något av flygbolagen från Gulfen?

 

Etihad 380 bar ombord

Om inte kanske det är på tiden. För vill man flyga bra, i nya flygplan och med outstanding service samt till bra priser så ska man titta på dessa bola. Framförallt om man vill resa österut men även till Afrika. Om man vill kosta på sig Business Class så får man en fantastisk upplevelse. Givetvis bör man jämföra med kanske framförallt Finnair, Turkish och Aeroflot som har omfattande linjenät och bra priser som Emirates och Qatar också har.

Etihad 787-dreamliner_superwide

Det senaste flygbolaget i regionen vi testade var Etihad Airways, dvs Emiratet Abu Dhabis eget flygbolag. De har en modern flotta med allt från stora Airbus 380 till mer traditionella Boeing 777 och Dreamliner. Vi flög deras 380 till Abu Dhabi och Dreamliner hem mot Europa. Tyvärr flyger de inte på Sverige för närvarande utan man får ett anslutningsflyg via exempelvis London eller Zürich. I så fall ansluter man med ex.vis SAS och flyger deras SAS Plus på en och samma biljett.Numera har man också codeshare med Lufthansa vilket givetvis underlättar.

Etihad lounge 8

Vi flög via London Heathrow, bytte terminal där och hamnade sedan i Etihad Lounge LHREtihads kombinerade Lounge för Business och Första klass. Och vilken Lounge sedan. Verkligt snygg, rymlig och med allting man kan tänka sig. Loungens egen a` la carte restaurang serverade en utsökt lunch innan vi gick ombord på Etihads A 380.

Planet har fyra klasser ombord. Economy på undervåningen och Business samt Första på det stora övre däcket. Dessutom har man i sina A 380 en ännu högre klass som kallas Residance. Det är två rum plus toalett och dusch, alltså en liten våning för sig själv och dessutom med personlig butler under hela flygningen. Från London är det bara 7 timmar men från New York eller Sydney så kanske det kan vara värt det – om man har riktigt mycket pengar eller har ett möte som betyder allt. Men det är nog endast shejker som använder Residence på grund av priset, drygt 275.000 sek t o r New York – Abu Dhabi.

Etihad Lasse i stol

Men deras Business klass är redan den fantastiskt fin. Från Etihad flygv på knäterminalen kommer man direkt in i våning två. I planet sitter man en på var sida och två i mitten. Det blir alltså väldigt gott om plats och man har givetvis en fullt nedfällbar sits som blir en lie flat säng Man har stor Tv och en fantastisk service. Redan innan avgång har vi fått frågan om vad vi vill och när vi vill ha det serverat. Men först serveras champagne innan start och sedan drinkar för den som så önskar. I vårt fall kommer mat och vin ca två timmar efter avfärd. Planet lyfte vid halv tre och vi hade ju redan fått en bit mat i loungen vi var inte direkt hungriga. Flygvärdinnan sitter på knä och tar upp beställning på avec till kaffet. Flyget till Abu Dhabi tar drygt sju timmar från London varför man hinner både titta på en film och få en liten slummer innan ankomst. Men en sväng in i baren hann vi med givetvis innan vi somnade in. (Se första bild) En flygning som inte kunde bli bättre – om inte det var direktflyg förstås.Etihad Glass dessert ombord

 

Etihad Första klass lounge skylt

 

Hemresan som startar efter midnatt kommer att ta ca sex timmar upp till Zürich. Men först besöker vi Första klass loungen i Abu Dhabi. Den är mycket elegant och oerhört spatiös. Efter incheckning eskorteras vi in i loungen och får information om vad som erbjuds. Och här finns allt man kan önska. Servisen är enastående med personal som finns till hands bara man vid minsta blink. I det öppna köket jobbar fem kockar hela tiden. Ärligt talat känns det som en bättre trestjärnig Michelinrestaurang. Det finns en a la carte meny men även en speciell femrätters meny från Emirates Palace, kanske bästa hotellet i hela Arabemiraten. Plockar själv lite från de olika menyerna och är utomordentligt nöjd med smak och presentation. Dessutom ett urval av utmärkta viner till maten. Sist men inte minst en enastående service.

Etihad Baren i Föprsta

 

Etihad a la carte restaurang

När vi är på väg att lämna loungen kommer chefen och frågar om vi inte vill ha en ”one for the road”. Nöjda avböjer vi då vi vet att det serveras något när vi gått ombord. Och det stämmer givetvis. Ett glas god champagne och sedan förbereder vi oss för några timmars sömn i Dreamlinern. Vi satsar på frukosten istället.Etihad Scallops i Första

Landar vid sextiden på Kloten i Zürich efter en lugn och rofylld flygresa. Efter ett par timmar i loungen går färden vidare mot Stockholm med SAS. Men det är en helt annan historia….

Etihad frukost