Några nyheter inom kryssningsindustrin mars 2017

Här nedan redovisar vi ett par spännande och annorlunda idéer som verkar komma att förverkligas inom några år. Pengar är nog en avgörande fråga.

Kryssningsfartyg för miljardärer

untitled Redan år 2013 började man skissa på detta ultralyxiga fartyg som skulle ge personer med mycket god ekonomi möjlighet att besöka platser runt jorden vid rätt tillfälle – att exempelvis besöka karnevalen i Rio eller Monaco Grand Prix. Tidigare har ju fartyget The World byggts men där är konceptet att äga en lägenhet ombord. Här har man ett medlemskap och sedan betalar man en avgift per dygn ombord när man är där. Fem hittills anonyma miljardärer har gått in med runt 100 miljoner vardera och resterande belopp står den välkända Concierge klubben Quintessentially för. De kommer ansvara för och driva klubben för medlemmarna. Totalt är kostnaden beräknad till 2,5 miljarder SEK. Medlemsavgiften är ca 175.000 kr per år och “rumskostnaden” ombord ca 23.000 kr per natt.

Fartyget blir 220 meter långt och kommer få namnet Quintessentially One. Restaurangen ombord kommer has omhand av den kända engelska restaurangen The Wolseley. Kända artister kommer att uppträda ombord. Företaget har bl a samarbete med Elton John. Ombord finns givetvis det mesta, inklusive helikopterplattform, tennisbannor och ett försvarssystem mot missiler. Invigningen av fartyget beräknas till årsskiftet 2019 – 2020.

Ny trend för kommande kryssningsfartyg – på hav och floder

WWW rms-Olympic-on-left-Titanc-on-the-right[1]

På Titanics tid hade kryssningsfartygen en rak stäv. Detta för att kunna skära rakt igenom vågorna. Segelfartygen hade däremot tidigare haft en mjukare framtoning för att bl a kunna staga upp masten. På 30-talet när Cunard rederiet lanserade Queen Mary så gick man tillbaka designmässigt till en mer strömlinjeformad stäv. Denna trend accelererade över åren och den mest dramatiska stäven kom med Crystal Cruises fartyg Crystal Symphony.

ww fyra exempel på fartyg

Men nu slår pendeln tillbaka igen.

Fartygsdesigners framhärdar nu att knivskarp stäv är mer effektivt och ger mindre påverkan på fartyget när det delar havet i två delar istället för att trycka sig fram Så nu kommer kryssningsfartygen ett efter ett med den nya stilen på stäv. Först ut var rederiet AIDA med sitt fartyg AIDAprima. Det kom i februari och tar 3.268 gäster. På tur står AIDAperla. Fyra stycken liknande men större fartyg – 5000 gäster – har beställts för AIDA och syster rederiet Costa Cruises.

Das Kreuizfahrtschiff AIDAprima laeuft am Donnerstga, 21.04.2016 erstmals in den Hamburger Hafen ein. Foto: Joern Pollex fuer AIDA Cruises

D

Crystal kommande nya fartyg Crystal Endeavor som är ett fartyg för polarexpeditioner kommer också ha en rak stäv. Det är döpt efter Kapten Cooks fartyg. Det kommer ta 200 passagerare och är beräknat att levereras augusti 2018. Man kan också notera att rederiets kommande River Cruises fartyg kommer att ha rak stäv även om det knappast behövs på floderna i Europa. Crystal Bach kommer att ta 106 gäster och startar sina seglingar på Rhen i juni. Därefter kommer Crystal Mahler med början i augusti.

WWW Crystal-Endeavour[1]

Norwegian Cruise Line i ny generation

Rederiet följer med trenden och har i år skrivit kontrakt om att bygga en ny generations fartyg att levereras varje år mellan 2022 och 2025 med option om ytterligare två. Fartygen skall ta 3.300 gäster och bygger på deras senaste generation som inkluderar rederiets senaste fartyg Norwegian Escape.liksom deras två kommande Joy och Bliss. Inga detaljer om de nya fartygen har släppts ännu men visade skisser pekar mot rak stäv även här. Fartygen kommer ha färre passagerare ombord än senaste fartyg men istället kommer det bl a finnas 12 pooler och “hot tubs” och ett “Snow Room” som fylls upp med nästan 10 cm snö.

Man kan konstatera att inte står det still i kryssningsindustrin. Tvärtom detta är bara några axplock.