Star Clipper segling från Singapore till Phuket.

Vilken härligt sagolik känsla att sitta på däck under stjärnorna i den varma tropiska natten. Fartygets stora segel ovanför oss lyser vita i månskenet. En mycket svag vind för oss framåt i Malackasundet. Över land längre bort kan man se blixtar och det verkar vara åskväder, men där vi befinner oss är det fullkomligt stjärnklart ovanför.

Idag finns kryssningar som tar oss världen runt på de sju haven. Vi kan bekvämt se många underbara platser under resan, vakna på en ny destination varje morgon. Det finns fartyg där man känner sig som en gäst på en stor privat lyxyacht. Andra är jättestora fartyg som blir nästan som en liten flytande stad med många restauranger och massor av möjligheter för att roa sig. Det gäller bara att hitta rätt i det stora utbudet. Vi har under 20 år kryssat med fartyg i olika storlekar, de lyxigaste och de allra största med ständigt mer nya häftiga attraktioner och stora shower. Men det finns ett litet rederi som är annorlunda och som erbjuder något unikt som speciellt seglare älskar. Ombord på Star Clippers tre fartyg kan man få uppleva de klassiska clipperfartygens segelmiljö kombinerat med utsökt service och komfort.

Vår första kryssning gjorde vi för 20 år sedan. Det var med Star Clippers Star Flyer. Vi startade i Singapore och kryssade upp genom Malackasundet. Fartyget ankrade vid små paradisöar med orörda vita stränder men också vid populära Phi Phi island. Vi gjorde utflykter runt James Bond Island innan vi en vecka senare anlände till Phuket. Denna vår första kryssning gjorde att vi upptäckte fördelarna med att kryssa. Sedan har det blivit runt femtiotalet kryssningar med olika fartyg. Och när det var dags för vintermörker, isiga bilrutor och snö flög vi till Singapore för att gå ombord på Star Clipper. Vi har kryssat med Star Clippers i Västindien och i Medelhavet flera gånger. Men nu ville vi alltså pröva samma rutt som det hela började med första gången då vi lämnade Singapore för att segla upp i Malackasundet. När man satte segel spelades ledmotivet från Columbusfilmen, då han upptäckte Västindien 1492. Det var magiskt och många rördes till tårar av den storslagna känslan när fullriggarens många segel förde oss framåt. Och samma återupprepas än idag och det är faktiskt lika mäktigt och alla ombord verkar känna likadant.


Star Clipper lämnar Singapore och seglar i den svaga nattbrisen uppåt genom Malackasundet. Det är dags för middag och personalen hjälper gästerna tillrätta. De som föredrar att prata med
andra tysk-, fransk- eller spansktalande får hjälp att hitta varandra. Det skapade en väldigt trevlig stämning ombord för det är ingen som riskerade att hamna med någon som det är svårt att förstå. Efter middagen fortsätter man till Tropical Bar. Där är det väldigt trevlig stämning- Men efter en stund går vi upp på övre däck. Där sitter vi länge i den varma stjärnklara natten innan vi avslutar med en drink i Tropical Bar.

Fartyget ankrade för utflykter i Malacka som historiskt varit mycket viktig plats. Där hade t ex Sir Stamford Raffles sin bas inför invasionen av Java. Senare skapade han det kända Raffles i Singapore som då blivit en mycket mäktigare hamnstad. Under de följande dagarna ankrade vi vid Langkawi och sedan kom vi till öarna Ko Butang, Ao Phang, Nga och Ko Hoong. Många följde med på en längre båtutflykt till öarna runt James Bond Island. Just den dagen var det mulet och regn men alla var mycket nöjda (men blöta) när de kom tillbaka. Vi som redan tidigare varit på utflykt i området hade valt att stanna ombord och hade där en väldigt behaglig dag.

 

 

 

 

 

 

Några ytterligare dagar drabbas vi av regnskurar men kopplade då av under segelduken vid poolen, vid Tropical Bar eller i biblioteket. Man kan njuta av den rikliga frukostbuffén och trerätters luncher och stämningen är mycket hjärtlig ombord. Varje dag kan man lyssna till mycket intressanta och underhållande föredrag av Cruise Director Peter Kissner och kaptenen informerar också om seglingen.

När resan närmade sitt slut stannar vi vid ön Ko Similan. En riktig paradisstrand som under några timmar invaderas av utflyktsbåtar med kineser som har den på sin Bucket list. Det är speciellt populär bland kineser för flera filmer och TV-serier har spelats in här. Kineserna poserar och tar selfies, byter hattar och poserar igen. Men de verkar inte kunna simma för mellan poserande åker flytvästarna på. Vi njuter av sol och bad och ”showen” innan det är dags att återvända för afternoon snacks ombord. Middagen en av de sista kvällen är Captains Dinner och den börjar med Champagne. Mest populärt bland rätterna är gåslever och gratinerad hummer. Sen blir det mer champagne, avec och förstås populära desserten Baked Alaska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sista morgon är det dags att lämna fartyget i Phuket. Det har varit en härlig återupplevelse och vi har faktiskt gillat det lika mycket som för 20 år sedan. Vi tar farväl av nyvunna vänner och fortsätter vår resa till Koh Samui. Där har vi bokat in oss på fantastiska wellness resorten Kamalaya och ännu är det många dagar innan det är dags att återvända till svenska vintern.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info.
Monacobaserade familjeföretaget Star Clippers Ltd skapades av svensken Mikael Krafft 1991.
Star Clippers har tre fartyg. Star Clipper och Star Flyer är identiska fullriggare med fyra master. Royal Clipper som har Drottning Silvia som Gudmor är större och har fem master. På vinterhalvåret seglar fartygen också i Västindien och Panama Kanalen. På sommaren flyttar de till Medelhavet.