Världens bästa – Wellnessresorten Kamalaya på Koh Samui

Under mer än en och en halv timme får jag en Lotus Flover Scrub & Wrap följt av massage med en väldoftande, välgörande olja. Det är helt underbart! Jag bara njuter och lyssnar till porlandet frän det lilla vattenfallet i närheten och fågelsången.
Ofta känns en Spa vistelse med gott om tid för massage och olika behandlingar som rena lyxen. Men det ger oss ökat välbefinnande och bättre hälsa. Allra bäst är förstås att avsätta en vecka, eller ännu hellre två, för att få holistiska behandlingar och kunskap som gör att man mår bättre i framtiden. Världen runt finns många lyxiga spa och wellness resorter med lite olika inriktning. En av dem är Kamalaya på Koh Samui i Thailand. Här kombineras holistisk läkekonst från Kina och Asien med västerländsk modern teknik och de senaste trenderna inom wellness.


Från Phuket tar vi Bangkok Air till Koh Samui. Där väntar en limo från Kamalaya. I baksätet finns iskalla vattenflaskor. Chauffören ger oss isiga handdukar och sätter på meditativ spa musik. Efter 45 minuter är vi framme.
Kamalaya ligger på en kulle. På sluttningen ner mot havet finna spatiösa villor med stora terrasser, en del med pool. Den finns en gammal munkgrotta där man kan meditera och i närheten ligger den stora Spa anläggningen med alla härliga behandlingsrum, quiet zons och små pooler. Allt inbäddat i saftig grönska, blommande buskar och porlande små vattenfall. I den vackra miljön är det lätt att finna inre harmoni och balans och komma i form.


Paret Karina och John Stewart, som driver Kamalaya, möttes för många år sedan i Ashram i Indiens djungel. John var då munk och Karina praktiserade kinesisk medicin i Katmadu i Nepal. John hade länge funderat och utformat planerna på att skapa ett holistiskt wellness center där man kombinerade och anpassade gammal visdom till modern tid. 2001 kom han till Koh Samui och fick se den grotta dit munkar under hundratals år gått för att be. Den låg på en kulle omgiven av tät grönska och påstods ha helande egenskaper. John kände att han hade funnit rätt plats. Nu kunde John och Karinas visioner börja förverkligas. På hösten 2005 öppnade de Kamalya.


Idag har man 350 anställda varav en tredjedel tar hand om gästerna i de stora Spa faciliteterna. De gör sitt yttersta för att gästerna ska få glädje av vistelsen och att behandlingarna ska passa deras livsstil. Redan när man bokar sin resa ska man tala om vilket paket med behandlingar man önskar. Men det är inte lätt för det finns så många att välja bland. Populärast är Detox, men här handlar det inte om att fasta utan det är att omstarta metabolismen i kroppen med näringsriktig och god mat. Programmet Stress and Burnout och Emotionell Balans är också väldigt populära, speciellt bland affärsfolk som vill få balans i tillvaron. Varje dag är det olika varianter av yoga, pilates, meditation etc. Det finns också otroligt många föredrag och kurser att välja bland och Karina leder ett mycket populärt program som heter Life Enhancement. Mat som medicin är Karinas specialkunskap och passion. – Det är spännande att se hur folk kan må så mycket bättre bara genom att anpassa kosten.


Första dagen träffar vi läkare som mäter, väger och kollar BMI, tar EKG och blodtryck. Innan har vi fyllt i en massa frågor om vanor och hälsa och sen är det dags för att träffa hälsorådgivaren. Med resultatet av konsultationen får vi individuella råd om vad vi ska tänka på. – Drick 2-3 l vatten varav en del helst ska vara kokosvatten. Vi får veta vad jag helst ska välja på buffen och menyn för bästa resultat. Vi har valt programmet Relax & Renew.

 

 

 

 

 

 

 

Man kan kanske vara lite orolig när man är på ett holistiskt wellness hotell att man ska ha tråkig hälsosam mat och andra restriktioner. Om man inte är förtjust i grönsaksjuicer kan man beställa vin, öl, en GT eller annan drink om man absolut vill ha det. Man blir mycket positivt överraskad för maten är spännande kombinationer, elegant presenterad och med härliga smaker. Menyn är omfattande och förutom alla spännande grönsaksrätter finns det också fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, struts, lamm och anka. Drinklistan är 15 sidor med olika grönsaks/frukt drinkar och min favorit blir direkt Kamalya Detox juice som passar både före och till maten. Den består av kokosvatten, ananasjuice och mycket thailändsk basilika och är jättegod.

 

 

 

 

 

 

 

Efter en liten Amuse Bouch väljer vi Rock Lobster Bisque och fortsätter med pilgrimsmusslor. Båda rätterna är suveränt presenterade och supergoda! Som dessert prövar jag detox kokossorbet och den blir en favorit. Middagen avslutar vi med en otroligt god klassisk chokladmousse (inte detox) och en hälsosammare variant som är gjord med kokosmjölk och helt sagolik. Efter middagen går vi till baren, Alchemy Lounge. Det finns espresso, annat kaffe och 15 tesorter att välja bland. Från listan på juice och grönsaksblandningar väljer jag en Mojito (utan alkohol förstås) och den är ganska god.

 

 

 

 

 

 

 

 

Man börjar frukosten med små shots av Vetegräs eller Gotu Kola. Det finns sedan tiotalet goda och hälsobringande juiceblandningar förutom vanlig apelsinjuice. Perfekt mogen mango, papaya, olika melontyper och ananas står framdukat. Under en kupa kan man se ett litet bi vid den färska honungen. Detox alternativen står på en särskild del i olika skålar med lock. Jag fyller tallriken med späda färska grönsaker, lite nyttig röra och detoxdressing.


Det finns många varianter av bröd som gjorts på allt utom vanligt mjöl, men för den som vill ha en rostad vit brödskiva eller en croissant finns det också.
Intill står burkar med alla typer av nötter och nyttiga fröer, fikon, aprikoser, kokosflingor och crunch etc. På nästa bord står soya-, kokos-, mandel- och vanlig mjölk och yoghurt. Vill man ha äggröra eller liknande är det bara att beställa men bacon, skinka eller nötkött har man inte.


Det är dags för våra spa behandlingar och jag börjar med 90 minuter Vital Oil Massage. Efter det följer Asian Hand Massage i 45 minuter. Men det är så mycket mer än bara händerna som masseras då. Under tiden har det varit ösregn men när jag är klar och sitter i loungen med en kanna ingefärate har det klarnat. Återvänder till villan och njuter på terrassen tills det börjar skymma och grodor och syrsor hörs.
.

 

 

 

 

 

 

Efter en härlig wellness-semester återvänder vi hem till vinterkylan. Med oss har vi allt man lärt sig i bagaget. Och den härliga välbehagskänslan sitter fortfarande kvar….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *