Hur bra är flygbolagen på att leverera sin produkt?

LH-bildBA Airbus A380500_787-900-c1-bollenveld-001-2

 

Tänker nu starta en serie där jag berättar om mina upplevelser av hur bra flygbolagen är att leverera sin produkt till mig och dig som resenärer och kunder. Det blir allt från lågprisbolag till förstaklassflyg och såväl kort- som långdistans, dvs s k longhaul.

Min första recension är av flygbolaget Wizzair från Ungern. Det är ett lågprisbolag med framförallt ett stort linjenät i Östeuropa men också med linjer från Sverige, bl a från Skavsta.

 

Apropå Stockholm Skavsta som flygplatsen heter. Hur kan den heta Stockholm överhuvudtaget? Flygplatsen ligger ju utanför Nyköping, en timme och tjugo minuter med flygbuss från Stockholm City! Och det tar nästan lika lång tid med egen bil faktiskt. Dessutom en tråkig flygplatsbyggnad som inuti liknar en ombyggd hangar fast den inte är så gammal. För den som anländer till Stockholm denna väg måste undra var man landat. Enligt mitt tycker skulle den inte få heta Stockholm!

 

Alltnog, Skavsta har tagit på sig rollen som flygplats för flera lågprisbolag, t ex Wizzair.

Härifrån flyger det Ungerska bolaget till flera destinationer söderöver, ex.vis Belgrad, Budapest, Gdansk och Warzawa. Vi besökte Gdansk på Polens Riviera över en weekend och valde att flyga med Wizzair.

Stockholm Skavsta – Gdansk fredag kväll med retur måndag kväll.

Wizz 1

Vi parkerade vår bil på långtidsparkeringens sista tillgängliga plats (kan vara bra att kolla innan) och fick transport till terminalen. Eftersom vi checkat in hemma och inte hade bagage att checka in gick vi direkt till säkerhetskontrollen i den ödsliga lokalen då endast två flighter återstod under kvällen – vår till Gdansk och ett Ryanairplan till Luton.

 

I avvaktan på ombordstigning tar vi en fika i cafeterian. Boarding börjar 10 minuter före utsatt tid och själva boardingen är både snabb och enkel. Ombord möts man av trevlig personal och ett modernt flygplan med en seating som är 3 – 3. Vi rullar ut mot startbanan tio minuter före utsatt tid och lyfter fem minuter senare. Planet är en Airbus 320 som tar 180 passagerare och är i princip helt fullt. Inredningen är fräsch och stolarna är av modernt snitt. Wizzair har en modern flotta med 61 plan av denna typ och flyger på hela 380 destinationer och är i stark utveckling.

Wizz 3

Serveringen började strax efter att vi lyft och genomfördes snabbt av fyra flygvärdinnor. Här erbjöds t ex sandwiches, vin, öl, kaffe mm till hyggliga priser. Nästan innan man fått i sig det man beställt påbörjade nedstigningen och vi landande i Gdansk 25 min före utsatt tid. En flygning på mindre än en timme.

Attachment-1

Totalt sett en behaglig, snabb och effektiv flygning till ett hyggligt pris. Men som lågprisbolag får man ju betala för allt om man vill ha något extra. Wizzair har infört ett mindre handbagage som är kostnadsfritt men ett normalt handbagage som är vanligt i ”normala” bolag kostar extra liksom incheckat bagage, priority boarding likaså, och även sittplatsval. Dessutom när man bokar får man betala en administrationsavgift. Man har emellertid en Discount Club. För några hundralappar får man rabatt på flygkostnaden resp bagagekostnad vilket kan vara bra om man tänker flyga flera gånger under ett år med Wizzair.

Återresan gick i samma anda. Trots ett sent inkommande plan och därmed en några minuter försenad start från Gdansk landande vi före tid i Skavsta och med en lika komfortabel flygning.

Sammantaget kan vi konstatera att ska man flyga ett utpräglat bolag i lågkostnadssegmentet så kan man absolut välja Wizzair.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *