Finnairs nya flygplan – en kommande succé!

L1390929

Häromdagen överlämnade Airbus i Toulouse det första av Finnairs beställda plan. Det gäller det nya långdistansplanet A350 XWB. Finnair blir det tredje bolaget i världen och första i Europa som får leverans.

Finnair har beställt 19 stycken. Det första flögs hem till Helsingfors den 7 oktober under en storslagen flygning från Toulouse till Helsingfors efter sedvanliga eleganta ceremonier vid överlämnandet med Airbus, Rolls Royce och Finnair.

Av de 19 planen kommer de fyra första under innevarande år och resterande under de närmaste åren. I och med de plan som kommer det närmaste halvåret ersätts de A 340 som Finnair använder för närvarande till Asien. När dessa ersatts kommer de nya planen att ge en volymökning för Finnair som ger möjlighet till nya destinationer både i öst och väst. Efter att den första maskinen levererats berättade Finnair att man nästa år öppnar två nya linjer på Asien, Fukuoka i södra Japan och Guangzhou i södra Kina. Fukuoka blir Finnairs fjärde destination i Japan. Guangzhou är Kinas tredje största stad med 13 miljoner invånare och blir Finnair sjätte resmål i Kina.

L1390900

Målsättningen är att fram till 2020 fördubbla verksamheten på Asien. Men man har även andra ambitioner. Vid en intervju med Finnairs COO Juha Järvinen berättade han för mig att man har målsättningen att ha den bästa Businessklassen i Europa inom två år.

Finnairs koncernchef i sitt invigningstal

L1390936

Själva ceremonin vid överlämnandet var väldigt nordiskt stram till en början men övergick till en svängig tillställning med streetdansare av högsta klass. Tal hölls av Airbus koncernchef Fabrice Brégier, Rolls-Royce VD för flygmotorer för civilt bruk samt givetvis Finnairs VD Pekka Vauramo. Solen sken, champagnen flödade och alla var glada och förväntansfulla inför den kommande tretimmars flygningen till Helsingfors. Efter en god lunch i Airbus Delivery Center med Gåslever, Pumpkin soup, Finska och Franska specialiteter och olika sorters Cheescake blev det dags för boarding.

De som flög med planet hem till Helsingfors var 100-talet representanter för media. Representationen var stor från Asien men även representanter från Australien och USA liksom självklart Europa. Men också givetvis Finnairs högsta ledning och många representanter för Finnair och Airbus som arbetat med utvecklingen av Finnairs version av A 350 XWB under de senaste åren.

Kaptenerna i cockpit på premiärfylgningen med högsta ansvarig till vänster

L1390925

 

Planet är förmodligen det enda helt nya som kommer att presenteras av någon tillverkare under de närmaste 10 åren då utvecklingskostnaderna är så enorma. Och detta är ett plan som har det som marknaden önskar idag. Det tar ca 300 personer, har all modern teknik, är byggt av övervägande kompositmaterial och helt nya motorer från Roll Royce, innebärande mindre underhåll, lägre bränslekostnad och tystare motorer. I själva kabinen är volymen större vilket gör att planet känns luftigare, golvet är helt platt, tystare maskiner ger ett mycket lågt ljud i kabinen och dessutom ett ljus som växlar med tanke på var i tidzonen man befinner sig.

L1390970

I Finnairs version finns två avdelningar med Business class där man sitter i en konfiguration 1 – 2 – 1, medan Economy class har 3 – 3 – 3. De första raderna i denna klass har bättre benutrymme och kan köpas för en kostnad av endast € 60 per sträcka.

L1390976

Men deras Business class kommer säkert att bli deras flaggskepp. Genom att inga bagagehyllor finns i mitten så är rymden i kabinen luftig. Detta kompletterat med ett modernt lieflat säte med alla idag tänkbara möjligheter till skön avkoppling inklusive brett utbud via TV systemet. Planet erbjuder också WIFI utan kostnad i Business class och till en smärre kostnad i Economy class.

Yours truly i Business class

L1400014

Med detta plan, som utan tvekan är ett av de allra bästa någonsin som har byggts, har Finnair tagit kommandot i Europa. British Airways, SAS och andra Europeiska  har också beställt samma plan. Men genom att vara först ut Finnair har definitivt en stor fördel. För av just nu 783 order från 41 flygbolag har endast sex levererats hittills och Finnair får resterande plan inom ganska god tid. Det kommer utan tvekan cementera deras Asien försprång, att ha den kortaste vägen till Asien. Och med bra priser, en fantastisk produkt, korta transfertider i Helsingfors och en modern flotta stärks detta ytterligare. Många flygbolag kommer säkert känna av Finnairs konkurrens framöver.

AY2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *