Vet du vad Hyperloop One är för något?

hyperloop 7

Inte. Det är det nyaste sättet att ta sig från A till B blixtsnabbt. Elon Musk, den initivrika amerikanen, har kommit på ett sätt att färdas snabbare än flyget på marken. Hyperloop är helt enkelt en futuristik skapelse som ska kunna ta passagerare och frakt i farter på upp mot 1200 km i timmen.

I november ifjol tecknades ett avtal om att att utforska om det är möjligt att bygga en Hyperloop mellan Dubai och Abu Dhabi. Man skulle då kunna färdas mellan de båda städerna på knappa 12 minuter mot mellan en och en halv och två timmar idag. Den 110 km långa routen skulle gå från Dubai International Airport via Burg Khalifa, Dubai Marina, Al Maktoum International, Abu Dhabi International Airport, till Saadiyat Island och slutligen Etihad Towers i centrum av Abu Dhabi.

hyperloop

Om detta fungerar så kan man bygga ut detta nätverk till Doha och då ska det ta 23 minuter från Dubai, till Muscat i Oman 27 minuter och till Riyadh i Saudarabien 48 minuter. Man färdas i en kapsel som går inuti ett rör.Och man ska inte bli dizzy på något vid. Man klarar ju att flyga i bortåt 1000 km i timmen redan idag.

hyperloop collage-50

Man har också planer på att göra något liknande i Indien, i USA, i Ryssland och även mellan Finland och Sverige. Där skulle man på en halv timme färdas från Helsingfors flygplats via Helsingfors Centrum till Åbo, Mariehamn, Norrtälje, Arlanda och Stockholms centrum.hyperloop-one-stockholm-helsinki

Ja det låter väl spännande. Och ingen utopi. Man gör tester i full skala i Nevadaöknen i början av detta året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *