Lyxig kryssning med Queen Mary 2 över Atlanten

 

För 100 år sedan var kryssningsfartyg det enda sättet att resa mellan USA och Europa. Resan var för förstaklasspassagerare ett ständigt festande. Ombord roade sig celebriteter, Hollywoods stjärnor och kungligheter.  Idag kryssar vi för att koppla av och bara njuta. Kryssningsfartygen erbjuder idag möjligheten att besöka nästan hela världen. Fler och fler har upptäckt hur bekvämt det är med dessa flytande lyxhotell som flyttar till en ny destination varje dag. Men det finns också kryssningar där man inte har som mål att besöka många hamnar. Efter många, många kryssningar världen runt, ville vi uppleva en legendarisk Atlantkryssningen med rederiet Cunards lyxfartyg Queen Mary 2. För utvandrarna var det säkert en otrolig upplevelse att se Frihetsgudinnan när de närmade sig sina drömmars mål, Amerika. Men vi har valt att beundra henne när vi lämnar New York och ser fram emot en härligt avkopplande resa i andra riktningen. Under en vecka kommer vi med Queen Mary 2 kryssa över Atlanten till Southampton i Södra England. Under resan flyttar man succesivt fram kockan och det blir alltså ingen jetlag..

Efter några härligt intensiva dagar i The Big Apple är det dags att gå ombord på fartyget Queen Mary 2. När hon invigdes 2004 var hon ”det största och lyxigaste kryssningsfartyget”. Men sedan dess har ju fartygen blivit ännu större.

Från Manhattan tar vi taxi till Brooklyn terminalen. Som alltid, när det gäller stora fartyg, är det långa köer till incheckningen. Men Queen Mary 2 har flera olika klasser och för oss som reser i Princess Class är det en mycket kort kö och snart är vi ombord. Vi får bagaget och installerar oss i den spatiösa hytten.  På bordet står frukt, Godiva choklad och Champagne i iskylare. Stor walk in garderob och härliga badrockar förstås. Vi ska börja med en sen lunch och går till Princess Grill. Det är ”vår egen” restaurang. Det vill säga för oss som reser i näst högsta klassen. Kings Court är den stora buffé restaurangen för alla. Kvällstid kan de också äta i den stora matsalen. Då är det bestämda bord under två olika sittningar. I Princess Grill är det bordsservering alla måltider och extremt bra service. Lunchen blir en liten Ceasars Sallad, Filet Mignon Rossini och avslutas med en ljuvlig kokos och mango sorbet.

Från vår hytt 10023 i fören tar vi hissen ner till plan 7 och spanar in alla butiker. Här finns både juveler och klockor från Cartier och andra kända märken, mode och skönhetsprodukter av alla de slag. Champagnebaren ligger intill Chart Room baren och de blir populära vattenhål under resan.

Det är lite annorlunda att vara ombord en vecka utan att besöka någon hamn och i stället korsa Atlanten. Vi ser fram emot avkopplande dagar. Långa härliga frukostar, tid att koppla av med en bok på soldäck, kanske spela shuffleboard och att lyssna på spännande föreläsningar. Vi vet också att vi kommer att serveras trerätters luncher, afternoon tea och femrätters gourmetmiddagar. Sen är det dags för kvällens show. Det finns många olika barer också när man känner för det. Två är reserverade bara för oss som bor i Princess Class.

Första kvällen är det show, efter middagen, med Kenny Martin, en fantastiskt skicklig och mycket underhållande klarinettist. I Queens Room och nattklubben G32 intill är det dansmusik, men många passagerare är trötta efter resan till New York, så det är ganska lugnt. Men i Golden Lion Pub är det väldigt livligt och mycket folk.

I hytten ligger morgondagens program. Två A4 sidor fulla med olika aktiviteter från tidig morgon till midnatt. Vi läser igenom och prickar för det som är mest intressant. Varje timme är det flera olika aktiviteter med olika inriktning. Det finns verkligen något för alla typer av passagerare. Man kan lyssna på högklassiga föredrag om världen, rymden, historia och politik eller gå på nybörjarkurs i japanska, akvarellmålning, danslektioner, körsång, vinprovning och mycket annat. Varje dag är det också en teaterföreställning. Det är svårt att välja bland allt. Men man kan naturligtvis också bara ta det lugnt..

Nästa morgon regnar det och är blåsigt, så det passar med inomhus aktiviteter. Efter en härlig långfrukost, sitter vi klockan 10 i lokalen Illuminations och lyssnar på Robert Donaldsons föredrag. Det handlar om globala hot under 2000-talet. Han berättar om efterkrigstidens Sovjetunionen, Stalin och maktspelet mellan öst och väst. Han fortsätter fram till dagens problem med IS. Ett mycket intressant föredrag. Klockan 11 lyssnar vi på Dr Emerson Smith som berättar om Battle on the Atlantic Ocean: Great Ocean Liners 1838-1940.

Under kvällen och natten ökar vinden från Gale 7 till Force 10 och lite till, ”very ruff sea” med höga vågor och piskande regn. Fartyget gör 16,8 knop i motvind. Det är storm men det känns nästan inte alls, förutom när jag går hemåt i mina lite extra höga klackar.

Queen Mary 2 har ett stort bibliotek, det största till havs. Det är välsorterat och miljön är härlig. Här sitter man gärna och läser. Är det svårt att välja får man hjälp att hitta precis det vi vill läsa..

Afternoon Tea serveras varje dag från klockan 15.30 i Queens Room. Det är en jättestor salong med plats för nästan alla gäster ombord. Det är imponerande hur den stora skaran av servitörer kommer med te, serverar små sandwich följt av olika bakverk och slutligen varma scones med tillbehör. Väldigt trevligt men naturligtvis lite för mycket av det goda…..

Innan kvällens smokingmiddag är det Captain´s Cocktail i Queens Room. Man samtalar med kaptenen en kort stund och fotograferas innan det är allmänt mingel. Efter middagen är det en färgsprakande Apassionata Extravaganza show i Royal Court Theater. Sen fortsätter vi i Queens Room där det är storbandsjazz och fullt på det stora dansgolvet.

 

Under kommande dagar strålar solen från en klarblå himmel. Fartyget passerar söder om Newfoundland. Vi tar en promenad på däck och tränar lite i gymmet innan frukost med frasiga croissanter, perfekt äggröra, eggs Benedict och annat gott. Efteråt lyssnar vi på olika föredrag. Ett håller Roger Mcguinn, ”Mr Tambourine Man”. Han startade The Byrds och hans spännande historia handlar om hans musik och alla stora artister han samarbetat med.

Ett annat föredrag handlar om stjärnhimlen. Olika stjärnor och stjärnbilder pekas ut och vi får veta hur sjöfarare kunde navigera med hjälp av stjärnorna som bland annat Nordstjärnan. Mycket intressant. Queen Mary 2 är dessutom världens enda fartyg med ett planetarium ombord!

Högst uppe på däck finns också den enda kenneln ombord på ett kryssningsfartyg. Vi beger oss dit upp och får se flera kvinnor som sitter däruppe med sina små älsklingar.

Vi passerar genom Golfströmmen. Fartyget gör 21 knop och solen strålar över det oändliga, intensivt blå havet. Vi njuter i solen på vår balkong innan det är dags för nya aktiviteter. Det är en ny spännande föreläsning om rymden i Planetariet.

En annan föreläsning handlar om fartygen från Vikingatiden fram till de första kryssningsfartygen och Titanic. Sen träffar vi kaptenen som bland annat berättar om alla isberg som finns norr om oss. Men det rapporterar NASA regelbundet om.

På dagarna är vi många som går promenadslingan. Måltiderna ombord gör att vi känner att vi behöver utnyttja fartygets gym. Välkända Caynon Rach Spa är också välbesökt och har otroligt många härliga behandlingar. Varje dag erbjuds olika yoga- och gymgrupper men också fördrag om kroppen och hälsa.

Innan kvällens Gala Smokingmiddag tar man en drink i Queens Club innan vi går till vår restaurang intill. Det blir anklever paté, sorbet, Tenderloin och populära Bake Alaska med flamberade Moreller.

Stämningen är mycket trivsam och man lär känna paren vid borden intill. Vid kvällens show uppträder en mycket underhållande och framgångsrik musicalstjärna från West End. I Queens Room fortsätter kvällen med dans till storband och uppträdande av proffsdansare. Men vi tycker att våra finalpar i Let´s Dance är mycket bättre, faktiskt. Flera par som gått på fartygets dansskola gör också en uppvisningsdans. Ombord finns dessutom så kallade dansvärdar som bjuder upp ensamma kvinnliga passagerare som älskar att dansa.

Vid frukost vet vår servitör nu precis vad jag gillar till frukost. Han serverar direkt en dubbel espresso med skummad mjölk, färska bär och frukt med yoghurt. Sen växlar jag mellan omelett, äggröra och Eggs Benedict.

 

Efter, en som vanligt utsökt, lunch sitter vi i sköna däckstolar och ser mot intensivt blå himmel och hav. Några gäster spelar Shuffleboard. Intill kan man träna sin golfsving.  Men jag går till gymmet en stund innan det är dags för min body scrub och massage i Canyon Ranch Spa.

Kvällens middag avslutas med en riktigt god klassiker flamberade Crepes Suzette och glass. Kvällens show har Motown tema med många dansare. Efter fortsätter vi till Chart Room baren. En trio spelar jazzmusik och det är mycket folk i den trevliga lokalen. Den mycket omfattande drinklistan med många spännande drinkar har inspirerade av olika stjärnor och stjärnbilder.

På vägen ”hem” stannar vi i Carinthia Lounge. Där pågår ett lättsamt historiskt föredrag med teatergruppen. De berättar om livet på haven och Cunardlinjens fartyg förr. Passerar sedan genom Kings Court där man har dukat upp fräsch sushi, laxmackor och en del annat för dem som vill ha något att äta mellan 23.00 och 02.00.

Innan vi lägger oss står vi en stund på balkongen. Det är lugnt och stjärnklart och allt syns så tydligt när vi försöker lokalisera stjärnbilderna på den sammetssvarta himlen.

Dagen efter är nya intressanta föreläsningar i Planetariet. Lyssnar också på enormt kunniga Dr Bridget Buxton. Hon berättar mycket underhållande om hur man undersöker Titanic och andra vrak på havets botten.

Det är dags för smoking igen och alla är uppklädda. Efter middagen fortsätter vi till Queens Room. Kvällens tema är ”The Roaring 20th´s” och dansgolvet är snart fullt av glada människor..

Vi närmar oss slutet av resan. Fartyget passerar Isle of Scilly och sen Lands End innan vi fortsätter längs Cornwalls kust.

Nästa morgon efter frukost lämnar vi fartyget i Southampton. Det har varit en intressant och behaglig resa med möjlighet till massor av spännande aktiviteter varje dag. Jag förstår varför så många drömmer om att få uppleva resan och stämningen ombord på nytt. Klassisk brittisk miljö, festliga smokingmiddagar och otroligt trevlig stämning ombord. Och naturligtvis en enastående service. Vi har haft en fantastisk vecka medan vi korsat Atlanten från New York till Southampton.  Vi gör gärna om den och kanske i andra riktningen. Men nu ska vi uppleva svensk sommar….

Fakta:

Fartyget är speciellt byggt för oceangående och tar 2.705 passagerare med en besättningen på 1.250 personer.

Fartyget som är 345 meter långt och 41 meter brett har 12 däck.

Queen Mary 2 har 4 propellrar från Rolls Royce och 4 stabilisatorer

Ombord finns fem Pooler och 10 restauranger

 

Tips: Om man vill ha mer info om Queen Mary 2 kan man lämpligen kontakta kryssningsexperterna på Globetrotter.

 

3 comments for “Lyxig kryssning med Queen Mary 2 över Atlanten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *