I Puccinis fotspår genom Toscana

Bland Toscanas många vackra medeltidsstäder är Florens populärast. Här är det mycket turister alla tider på året. Men inte långt därifrån ligger fantastiska Lucca. Runt staden löper den gamla stadsmuren och innanför är det en fantastisk miljö. Eleganta små butiker och restauranger ligger längs de smala gatorna. Under sommaren är det många arrangemang runt Puccinis operor förstås. Men hit kommer också många av världens största popartister för att framträda.

I Lucca bor jag på charmiga lilla boutiquehotellet Corte degli Angeli mitt i stan. I närheten ligger huset där Puccinis föddes. Det är idag museum och jag går på en guidad visning där innan jag fortsätter att besöka några av alla läckra butiker längs Luccas smala gator. Runt torget i den gamla Piazza Amfi Teatro ligger många charmiga restauranger. Det är en härlig stämning i Lucca och bilarna smyger fram. Det verkar som om nästan alla cyklar är här. Advokater, bankfolk, botiqueägare och andra trampar fram elegant på cykel. Under staden ligger gamla romerska lämningar och en eldsjäl driver det privata Domus Romana där man kan se hur det var en gång.

En bit från Lucca ligger den lilla, lilla söta byn Celle högt upp på berget. Här bodde Puccini på sommaren och hans bostad är idag museum. Det finns ju flera Puccini museer eftersom han blev framgångsrik och förmögen och kunde bo på flera platser. På vägen tillbaka till Lucca passerar vi den otroliga gamla stenbron Ponte della Maddalena i Borgo Mozzano.

Från Lucca gör jag en utflykt till den stora magnifika parken runt Villa Reale. Den köptes en gång av Napoleons syster Elisa. Hon var då Princess of Lucca. Byggnaderna och parken köptes 2015 av ett svensk par, bosatt i Schweiz. De har renoverat byggnaden och parken som kan besökas. Här arrangerar också Virutuoso & Belcanto event med klassisk musik under sommarhalvåret. När jag är där är det fyra unga musiker som framträder medan man sitter utomhus i den vackra parken.

 

Efter ett par dagar i Lucca flyttar jag till kusten och Hotel Plaza de Russe. Det ligger mitt i Viareggio vid strandpromenaden. Här promenerar folk men framför allt kommer cyklar i strid ström längs den långa stranden. Beachklubbarna ligger sida vid sida i all oändlighet. Här är det badhytter och restauranger och nedanför parasoller och solstolar i perfekta rader som breder ut sig längs havet. Det verkar som om alla, som kan, tillbringar sina dagar på stranden under sommaren.

På vintern pågår den världsberömda karneval i Viareggio under 6 dagar i februari.

Från Viareggio fortsätter stranden och ett otroligt trevligt samhälle där är Forte dei Marmi, en personlig favorit. Och en bit upp i bergen ligger söta byn Pietrasanta med många konstgallerier.

 

Det viktigaste målet för min resa i Puccinis fotspår är en utflykt till Massacuiccoli sjön. Här gör jag en båtutflykt på sjön där Puccini älskade att göra utflykter och jaga sjöfågel. Han hade fler båtar. Vid sjön ligger det fantastiska Puccinimuseet. Det var hans bostad under många, många år. Hit kom celebriteter från hela världen för att besöka honom. Allt är intakt så att alla hans saker finns kvar eftersom hans syster skänkte villan och alla inventarier till en stiftelse som sköter och bevarar det. Man får inte fotografera och alla besökare övervakas också så att inget förstörs eller försvinner. Det är väldigt intressant och man får också veta lite mer om Puccinis många sidor, bland annat som livsnjutare och bilälskare. Det är ett helt underbart museum!

 

 

Intill villan ligger den stora utomhus opera arenan och det är fullsatt. Här får vi uppleva La Boheme under stjärnorna med sjön i bakgrunden. Scenen, kulisser, miljö, ensemblen – ja allt är helt outstanding. Bara denna upplevelse är värd hela resan…

..

Ann-Marie Lindmark /2019-08-21

 

Info:

Lucca är en helt fantastisk stad och bor man där kan man enkelt kombinera med utflykter till Florens. Det går tåg mellan städerna så man bekvämt kommer mellan stadskärnorna och slipper bilköer och parkeringsproblem. Till Pisa flygplats är det 3 mil och till Florens flygplats 7 mil.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *