Ökat intresse för svenskbygderna i USA

Discover America gänget i Stockholm. Amerikanska ambassadens Birgitta Gardelius, Ulla Lewin från SAS och Johnny Gardsäter ordförande.

Vi glömde blötsnö och starka vindar igår när Discover America Sweden bjöd in till information om vad som händer i USA:s svenskområden.  Representanter från Minnesota och Rockford berättade om sin del av USA. Det finns många s k Svenskbygder och man stöter ofta på amerikaner som stolt berättar om sina svenska rötter. Till Rockford kom många svenska utvandrare. De var på väg till Chicago men koleran härjade där. De fortsatte därför västerut till slutstationen och många hamnade i Rockford-området. Men det påstås också att Vikingarna var här först. Den sk Kensington runstenen som hittades i en åker har undersökts av många.  Dessa forskare säger att Vikingar var i Minnesota långt innan Columbus upptäckte America.  Mississippi floden, en av världen allra längsta floder,  har sin källa här. En gammal indiansägen är att om man går över flodens källa får man ett mycket långt och lyckligt liv. De flesta som kommer till Minneapolis/St Paul besöker Mall of America. Det är USA:s största shoppingmall  med 520 butiker. Här har man ingen sales tax på skor och kläder, så allt blir 7-8 % billigare än på andra ställen i USA.  Mall of America kommer att bli ännu större för man tänker bygga  ut detta enastående shoppingcenter till upp emot det dubbla. Här finns redan idag ca 50 restauranger. Snart öppnas ett Radisson Blue hotell, med 500 rum, här så  – Shop till you drop, then we pick you up, säger Cheryl Offerman, marknadsansvarig för Explore Minnesota och skrattar.

 Sheryl Offerman från Minnesota och Marianna Khauv från Best Western i samma region

Senaste nytt

Johnny Gardsäter har utsetts till Sales Manager för den nordiska marknaden för flygbolaget Virgin Atlantic. Han har tidigare bl a representerat flygbolaget Jet Airways och Rockford Illinois. Det senare kommer han att fortsätta med.