Glaciärexpressen och förstaklass tåg till St Moritz.Glaciär Expressen år tåget som går mellan Zermatt, Andermatt och St Moritz. Under resan kan man njuta av den fantastiska, magiska utsikten medan man serveras en gourmet måltid. Resan är mycket populär och det gäller att vara ute i god tid för att boka platser.

Tillsammans med två goda vänner hade vi länge planerat att göra resan och bokat allt i god tid. Resan började med frukost tillsammans i Amex Pontus in The Air på Arlanda och Swissair business till Zurich..Efter fyra tågbyten är vi framme i Andermatt. Det sista tåget tar oss upp så brant så det behövs kugghjul i mitten för att dra oss upp. Nära tågstationen ligger det häftiga boutiquehotellet Chedi som öppnade för 7 år sedan. Fantastiska vackra spatiösa lokaler, härlig stämning och stor inomhuspool. 

Under natten har det snöat ca en halv meter här i Andermatt. Men snöröjningen har fungerat utmärkt både i staden o backarna. Efter frukost och en kort tur på stan ger vi oss iväg till stationen i god tid för att gå ombord på Glaciärexpressen som ska ta oss till St Moritz.

Ombord ska vi serveras en trerätters lunch medan vi beundrar den spektakulära utsikten. Som tur är det nu blå himmel så det kommer bli fantastiskt, tror vi alltså….

På stationen får vi veta att tåget inte kan gå idag. Det har blivit lavinhinder och kan inte gå förrän tidigast nästa dag. Men vi har ju bokat hotell i St Moritz till natten och flyger hem eftermiddagen därpå. …

Vad gör vi nu?? Damen i biljettkontoret är kunnig och hjälpsam. Om bara 10 minuter kan vi ta ett annat tåg och sen byta 5 gånger för att komma fram till St Moritz på em. Inget annat att göra så vi tar det tåget. Men när det är dags att byta i Zurich och vi står på nästa perrong visar det sig att en olycka har hänt och tåget är inställt. Efter mycket besvär hittar vi en person som talar om att vi kan ta ett annat tåg vid perrong 43 men vi vet inte vad det ska stå på tåget. Så vi får gissa och går på tåget som kommer. Efter att ha konsulterat info på mobilen hoppar vi av efter ett par stationer och byter till nästa tåg som verkar gå dit vi ska men med okända ortsnamn på vägen. Det blir fler.byten innan vi slutligen kommer till tåg nr 6 denna dag. Det är det smalspåriga tåget där resan går genom massor av tunnlar och över broar och som är klassad som Unesco Heritance Världsarv.

Utsikten ska vara helt magisk men det är både massor av tunnlar och mörkt nu så den upplevelsen blir begränsad. På ett ställe ser vi 20 talet människor som drar stora  kälkar.( Nästa dag får det sin förklaring).

Vi kommer fram mer än två timmar senare än planerat till St Moritz. En stund senare sitter vi med varsin perfekt Dry Martini. Efter middagen föreslår kyparen att vi ska pröva lokala motsvarigheter till Irish Coffe, Sen är det dags att avsluta kvällen under tjocka duntäcken,

Efter frukost nästa dag utforskar vi St Moritz Dorf. Runt det legendariska hotellet Badrutts Palace ligger märkesbutikerna tätt, LVHM, Gucci, Cartier och en mängd andra exklusiva butiker. Några av butikerna exponerar juveler som hemma tas för lite för stora och glittriga bijouterier fast prislappen är på sexsiffriga belopp.

Nedanför stan, på sjön är det massor av vip-tält uppställda för det är dags för den årliga Polo on Ice, dvs hästpolotävlingar på isen. Dagen innan har man invigt en ny flygförbindelse mellan London och St Moritz. Plan som tar max 30 personer flyger de närmaste dagarna samt helger en gång om dagen. En biljett tor kostar ca 16.000 och det lär säkert bli fullbokat under högsäsong.

Det är dags att börja hemresan och första tåget är igen det smalspåriga som går mot Chur. Nu är det dagtid och vi kan se alla broar och fantastiska omgivningar. Det är en fröjd för ögat att se alla snöklädda berg o djupa dalar när tåget sakta slingrar sig nedför mot låglandet. Vi ser nu ännu fler människor med stora kälkar och upptäcker hur de åker nerför långa backar en bit från tåget.

Efter Chur är det dags för nästa tåg. Längre ner ser vi en porlande bäck där vattnet är otroligt klart och turkos/grönt….Efter de snöklädda bergen breder slätterna ut sig och gräset är grönt. Bitvis är det också massor av vinstockar. Den stora sjön ligger spegelblank idag och vi ser bilfärjor och småbåtar med hobbyfiskare.

Det sista tåget idag tar oss ut till flygplatsen. När vi sitter i loungen konstaterar vi att vi missade resans huvudmål, att åka Glaciärexpressen och hade oturen att ännu ett tåg var inställt. Det blev därför istället totalt 13 tågresor istället för ursprungliga 8. Förutom två inställda tåg har allt fungerat ypperligt!! Alla tågen har varit otroligt fräscha och bekväma i första klass förstås.

Det är naturligtvis synd att det inte blev som planerat. Men vi har haft några fantastisk dagar med mycket skratt och kul upplevelser tillsammans med våra goda vänner. Och vi kan ju göra ett nytt försök ..en annan gång….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *