Oscarsgalan för den svenska resebranschen – Grand Travel Award 2013

 

Igår kväll gick detta evenemang av stapeln på Grand Hotel i Stockholm under mycket pompa och ståt.

Inför en månghövdad publik delades priser ut i olika kategorier, med Erik Haag som ciceron.

Några av priserna bärgades av företag som vunnit många gånger under årens lopp. Hit hör t ex  Bästa charterarrangör Fritidsresor, Bästa specialresearrangör Swanson Travel, Bästa kryssningsrederi Royal Caribbean , Bästa utländska turistbyrå Danmark och bästa transport inrikes Malmö Aviation. Bästa turistland blev USA.

Att Qatar Airways knep första platsen som bästa Flygbolag interkontinentalt kanske inte är så konstigt. Så många priser som man kammat hem internationellt under senare år och då man rankas som ett av få femstjärniga bolag.

Årets resesäljare blev Alexandra Tache från Ticket Privatresor och SAS VD Richard Gustafson utsågs till Årets chef i resebranschen.

Som vanligt var det ett mycket lyckat event där som man säger “alla var där”. Men förutom god mat och dryck och en skön underhållning av ett karibiskt steelband (från Sverige men utomordentligt bra) så föregicks evenemanget av Travel News studio, ett seminarium för branschen under mottot denna gång – Mod att tänka nytt, och våga vara galen.

Här pratade bl a Stephan Ekbergh, en tidig internetpionjär som numera arbetar utifrån sin bas i Sydafrika och gör mycket tvärtom. Men det stora dagplåstret var nog trots allt Björn Kjos, VD för Norwegian som är på gång att vända upp och ned på hela flygbranschen i Norden. Hans sätt att attackera flygmarknaden är ganska intressant .T ex sa han att mellan att välja mellan att gå i konkurs med gamla plan eller nya plan så valde han helst det sistnämnda. Nu verkar inte det senare vara aktuellt den närmaste tiden då man faktiskt tjänar pengar idag, faktiskt bland de som tjänar mest även om det är på låga nivåer.

Totalt sett en kväll att minnas som förmodligen fortfarande pågår när detta skrivs.

Lasse