Emirates invigning på Arlanda

DSCN5048

 

Idag torsdag var den officiella invigningen av Emirates linje Stockholm – Dubai i närvaro av bland annat den svenska handelsministern Eva Björling m fl. Det var ett stort uppbåd journalister som tog emot planet och ett stort antal som också tagit sig hit med det ankommande flyget. På sedvanligt sätt mottogs planet med vattenkaskader från brandbilar på Arlanda och därefter fick pressen tillträde till loungen där tal hölls. Självklart var detta en stor dag för alla som arbetar på Arlanda. Under många år har man arbetat för att denna linje ska komma tillstånd. Inkom kort tid har man nu fått flera interkontinentala linjer annonserade direkt från Arlanda. Och flygplatschefen var också hoppfull för att fler skulle komma. Man kan bara fråga sig varför inte Arlanda fått denna linje tidgare då man från podiet påpekade Sveriges betydelse i UAE med över 250 företag och flera tusen anställda. Är det någon som bjuder på förmåner….?

Återigen finns ett bolag som efter Malysian Airlines erbjuder första klass ombord – hur länge återstår att se. Svenskar är ju inte vana vid att flyga i högsta premium klass men det kanske kan bli ändring nu. Flygbolaget har idag 135 destinationer i 77 länder och ökar kraftfullt. Alltså finns många möjligheter att flyga bra vilket vår handelsmninister deklaredare då hon skulle flyga vidare från Dubai till USA med Emirates.

Vi har nu två bolag som flyger direkt till gulfen med högsta kvalitet. Frågan är vad det kommer att betyda ur prissynpunkt. Redan idag är prierna kraftigt pressade. Idag kan man ex.vis periodvis flyga i businessklass med Turkish Airlines för dryga 12.000 sek till Bangkok. Med Qatars Dreamliner nu i drift och när Emirates nu i vintertidtabellen stoppar in en 777-300 så kommer givetvis konkurrensen bli knivskarp.

DSCN5063

DSCN5057