Kulinarisk smakupplevelse på Viking Line

20150211_121055

Både Viking Line och Tallink Silja kan numera leverera fantastiska matupplevelser till sjöss på Östersjön. Båda rederierna erbjuder satsningar på mat av absolut högsta kvalitet i sina a la carte restauranger med kända kockar bakom menyerna.

Senast ut är Viking som från och med mars månad erbjuder en så kallad Signaturmeny skapad av stjärnkocken Michael Björklund. Han har vunnit titeln Årets Kock både i Sverige och Finland. Nu huserar han på Åland och bygger upp och driver Smakbyn utanför Mariehamn med bland annat restaurang, kommande hotell, mejeri, vingård och blivande kockskola.

Signaturmenyn ombord utgår från det Nordiska köket och speglar Michael Björklunds matfilosofi som bygger på renodlade smaker där lokala matvaror hämtas “runt knuten”. Själva menyn innehåller förrätt, två varmrätter att välja mellan samt en dessert. Priset för denna meny är 386 kronor och till detta finns ett intressant vinpaket för endast 185 kronor – totalt sett ett fantastiskt bra pris för det som erbjuds. Det kan jag lugnt säga efter att ha haft förmånen att testa alla rätterna.

20150211_124016

Först började det med en liten Amousc bouche för att sätta igång smaklökarna. Denna gång var det en liten soppa gjord på insjökräfta och mycket smör. Den hade jag gärna tagit mer av! Det fortsatte med en förrätt på inkokt sik med picklad lök, sikrom med dillmajonnäs. Till denna rätt serverades ett glas Atlas & Aroma apple wine producerad i Smakbyn på Åland. Tallriken var en fröjd för ögat och förde tankarna till vår och försommar.

20150211_125938

Sedan kom smörstekt aborre med friterad kräfta , äppelsmaksatt musselsås och potatisbakelse. Smakar helt utsökt och vinet till, en Sancerre från 2013 gör matupplevelsen perfekt. Alternativt kan man välja örstekt älgfilé med smörmixad timjanbuljong, rostade morötter och vitlöksdoftande potatispuré. Till detta serveras en Rioja Reserva från 2009 – förmodligen en av de bästa jag smakat.

20150211_132425

Som avslutning serverades en underbar crème brûlée med Apelbrandsmaksatt äppelkompott och äppelsorbet. Den sista så god att min bordsgranne satte i sig nästan två desserter. Vin till denna rätt var ett vin från Israel från 2012, ett Eiswein, som förgyllde avslutningen.

20150211_135029

Vill inte säga mer nu utan bilderna får tala för sig själva. Om du åker på någon av Vikings fartyg fram till 30 april till Åbo, Helsingfors eller med Cinderella till Åland ger jag rådet att boka menyn i riktigt god tid. Mat och dryck är väl värd resan.

Februari 2015 Lasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *