Lyxtåget Orient Express´ miljö använde Agatha Christie i sin bestseller – Murder on the Orient Express. Den nya filmen har premiär 24 november.

 

Orient Express tågen har alltid varit en spännande och lyxig upplevelse, fast utan några av Agatha Christies mördande deckargåtor.  Men hon valde att förlägga sin story till det lyxiga tåget där storyn utspelas under en resa som startar från Istanbul. Det är inte första gången man kan njuta av hennes deckare på vita duken och nu kommer den på nytt och har premiär i november. Kenneth Branagh regisserar och spelar också poliskommissarie Poirot. Andra kända stjärnor är Johnny Depp, Penelope Cruz, Michelle Pfeiffer och dame Judi Dench. Det börjar som en extravagant tågresa genom Europa men snart hopar sig mysterierna ombord. För en av passagerarna blir resan den sista och övriga resenärer blir misstänkta. Den intressanta blandningen av personer och miljön i Christie´s deckare är oslagbar…

 

 

 

 

 

 

 

Filmen utspelas på Venice Simplon Orient Express. Tågen startade i slutet av 1880-talet och gick till Istanbul. Efter avbrott under Första Världskriget gick man sedan dagligen från Paris. Simplon passet öppnades 1919 och tågen gick sedan genom den ny tunneln. Under Andra Världskriget låg verksamheten nere igen. Venice Simplon Orient Express gjorde ett tillfälligt besök i Stockholm 2013 men annars idag går man från/till städer som Berlin, London, Paris, Istanbul och Venedig. De omsorgsfullt renoverade vagnarna har en miljö som på 1920-talet. Måltider och service är av absolut högsta klass. Orient Express koncernen har idag många andra lyxtåg och lyxhotell världen runt. Häromåret bytte koncernen namn till Belmond.

För många år sedan upplevde vi Eastern Orient Express. Vi startade i Bangkok med välkomstchampagne och Afternoon tea ombord. Under resan stannade tåget för utflykter på River Kwai, Penang och till flera andra intressanta platser på vägen ner mot Singapore. Det var en magisk resa. Jag minns fortfarande en tidig morgon när tåget slingrade sig upp genom djungelliknande kullar i Malaysia. Solen var på väg upp och vi satt i den öppna Observations-vagnen med en första kopp kaffe och en Croissant. Luften var sval och fåglarna kvittrade när vi närmade oss en liten by där man precis vaknat och vinkade när vi passerade.  Det var ett par dagar med fantastiska upplevelser, otrolig service och stämningen ombord var fantastisk under resan som slutade i Singapore.

I Skottland, ombord på Royal Scotsman upplevde vi under några dagar västra Scotland på ett helt underbart sätt. Det var utsökta måltider och förstklassig service ombord och man gjorde även Intressanta utflykter och besök på magnifika hotell och slott där man serverades afternoon tea. Nu har man också en särskild vagn med Bamford Spa.

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan fantastisk resa var med Hiram Bingham, tåget som går mellan Cusco och Machu Picchu högt uppe i Anderna i Peru. Tåget är uppkallat efter upptäcktsresanden med samma namn. Det var han som hittade den övergivna Inka-staden Machu Picchu. Tågen går morgon och kväll och resan tar runt 4 timmar men under den tiden kan man njuta av en utsökt champangebrunch eller en femrätters middag med goda viner och underhållning i barvagnen. Otroligt bekvämt alltså till skillnad från dem som valt att kämpa till fots längs legendariska och strapatsrika Inkaleden.. Om man vill ha mer tid och stanna ytterligare för att utforska Machu Picchu kan rekommendera Belmonds Sanctuary Lodge. Hotellet ligger alldeles utanför entrén till den otroliga Inka-staden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men numera heter lyxtågen alltså Belmond och förra året invigdes Belmond Grand Hibernian som går från Dublin Central. Projektet började redan 2015 då Belmond köpte 10 vagnar från British Rail. Vagnarna fraktades sedan till Scotland där de målades midnattsblå (som Royal Scotsman). Sen började renoveringen invändigt. För att omforma de vanliga tågvagnarna till ett lyxigt Belmond tåg arbetade 40 man 35.000 timmar. De 20 tågsviterna har fått unika namn från de irländska landskapen och de inretts med matchande tartantyger och mönster. Den speciella keltiska knuten återkommer också ofta. De två restaurangvagnarna har namnen Sligo respektive Wexford och Kildare är namnet på observationsvagnen.

Miljön ombord är utsökt och allt genomtänkt och välplanerat i de till ytan begränsade tåghytterna. Man kan vara max 40 personer ombord i de 20 tågsviterna. De påminner om de bästa boutiquehotellen i Irland eller Belmonds tåg Royal Scotsman.

Grand Hibenian går nu på olika turer på två, fyra eller sex nätter genom Irland och Nordirland. Man gör utflykter och besöker bland annat slotten Blarney, Ashford och Ross. Naturligtvis blir det också besök på Whiskey destillerier som Jameson och Bushmills.

I maj 2017 utökade man med Belmond Andean Explorer. Ett nytt superlyxigt tåg som går från Unesco-staden Cusco till Lake Titicaca och Arequipa högt uppe i det Peruanska höglandet. Det finns fyra olika turer att välja bland. En tre dagars tur med två nätter ombord går till Puno där man kan besöka de unika flytande öarna i Lake Titicaca. Resan går på den respektgivande höjden 4.800 meter över havet. Tåget tar bara 68 passagerare. Resan Spirit of the Andes är en två dagars resa med en övernattning, Med fördel kombinerar man resan med övernattning i Cusco på Belmonds Hotel Monastir. Vilket tåg man än väljer är servicen ombord enastående, som man förväntar sig på ett legendariskt Orient Express tåg.

10 oktober 2017

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *