Quantum of the Seas – ny fartygsklass hos RCCL

QS Fartyget sett från sidan med North Star i luften

 Text: Lars lindmark Foto: Lars Lindmark och RCCL

 I månadsskiftet oktober – november invigde Royal Caribbean Cruise Line, RCCL, sitt senaste fartyg, Quantum of the Seas. Detta fartyg är det första i en helt  ny fartygsklass. Nästa fartyg i samma klass, Anthem of the Seas, kommer redan våren 2015.

Under invigningsturen var vi på plats och kan här rapportera lite om det nya fartyget.

Quantum of the Seas är det mest högteknologiska av alla kryssningsfartyg och har det mest avancerade och snabbaste internet till havs. Surfplattor i restaurangerna gör att beställningarna går direkt till köket och dina preferenser lagras.

Många nyheter finns varav den största är det som kallas Dynamic Dining. Det innebär att man nu lämnat den jättelika matsalen med dubbla fasta sittningar bakom sig. Istället erbjuds 20-talet olika restauranger där en del har en extra kuvert avgift. Alla restauranger är av högsta kvalitet och mycket varierande. Här finner man exempelvis den första Jamie Oliver restaurangen till sjöss liksom den första Sushi restaurangen. Det finns också 12 olika barer. En är den första Robotbaren någonsin. Du beställer, roboten blandar och serverar!

Showerna håller absolut första klass. Nu uppförs musikalen Mamma Mia med full ensamble och orkester i likhet med uppsättningarna i London och New York. Kan konstatera att denna dryga två timmars uppsättning håller samma klass som jag sett på andra ställen. Publiken var begeistrad, klappade händer med musiken och stod upp i bänkarna. Även en senare klassisk ljud och ljusshow var av högsta kvalitet.

Ombord finns också många nyheter som Sky Dive, North Star och ett mycket avancerat Sea Plex midskepps. Sky Dive, eller iFLY, är en lufttrumma i glas som gör att man kan ”flyga” på den starka luftstrålen som kommer underifrån. North Star är en ”skylift” som tar ett dussintal personer upp i luften 90 meter ovanför fartyget – en hisnande upplevelse. Seaplex är ett stort centrum för aktiviteter inom olika sporter med allt från cirkusarena till sex basketplaner, rullskridskobana och bilbana a la Gröna Lund. Dessutom kan man göra allt detta till tonerna av en dj uppe i luften över alla aktiviteterna. Allting kan tas fram ur taket beroende på vilken aktivitet som ska erbjudas.

I aktern finns också ett solarium med pooler, bubbelpooler och palmer i olika nivåer som gör det möjligt att njuta av ”fint väder” även om det är dåligt väder utanför.

Fartyget i övrigt håller hög klass både i hytter och allmänna utrymmen. Utan tvekan kommer Quantum of the Seas att få stor framgång när det startar sina seglatser nu snart med New York som bas. Anthem of the Seas kommer att utgå från Southampton till våren.

Några korta fakta om Quantum of the Seas

Längd: 348 meter

Bredd: 41 meter

Antal däck: 18

Antal passagerare: max 4.905

Antal besättningsmän: 1.500

Antal kabiner: 2.090 varav 1.571 med balkong

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *