Premiärflygning med Qatars nya Airbus 350XWB

L1390281

 

Alldeles innan jul tog Qatar Airways emot sin första av 60 beställda Airbus 350XWB. Qatar är först i världen att flyga med denna flygplanstyp som är den mest moderna i världen just nu. Och inte bara nu utan förmodligen de närmaste 10 åren då kostnaderna för att utveckla ett sådant här nytt långdistansplan uppgår till mer än 100 miljarder. Trots detta bör Airbus ha sitt på det torra eftersom man redan har beställningar på 800 flygplan i sina böcker.

Vid en ceremoni i Toulouse överlämnades det första planet till koncernchefen för Qatar Airways, Hans höghet Akbar Al Baker av koncerncheferna i Airbus och Rolls-Royce. Det var pompa och ståt med Symfoniorkester, operasångerska, champagne, hummer och gåslever. Alltså påkostat men så kostar varje plan också omkring 2,2 miljarder kronor enligt prislistan.

L1390215

Vid den efterföljande premiärturen som gick ned till Medelhavskusten och sedan över Pyreneerna tillbaka till Toulouse, en ca 45 minuters flygtid, fick vi möjlighet att bekanta oss med detta nya långdistansplan. Det första man kan konstatera är att det är tyst, mycket tyst i förhållande till andra plan. Här har Rolls-Royce utvecklat en ny motor som tillsamman med planets övriga konstruktion drar 25 % mindre bränsle än andra jämförbara plan. Det är också mycket rymligt, ja det känns rent av luftigt ombord då planet faktiskt har både mer benutrymme och bredare stolar i Ekonomiklass. Här sitter man 3-3-3 i bredd, totalt 247 platser, och i Business sitter man 1-2-1, totalt 36 säten. Mycket bekvämt måste jag erkänna, till och med därbak.

Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att det är ett fantastiskt fint plan på alla sätt som Airbus byggt. Det kommer säkert att bli en upplevelse för de flesta att flyga med A 350. Qatar Airways börjar flyga i mitten på januari på sträckan Doha – London och utökar sedan destinationerna i takt med leveranserna av nya plan. Bland annat står London på tur. Det första europeiska flygbolag som kommer att nyttja denna maskin blir Finnair som beställt nitton plan. De första kommer till hösten 2015. SAS har också beställt men deras åtta kommer först under 2018.

L1390253L139026120141222_142736

 

20141222_143419

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *