Hur var TURen 2013?

Turmässan i Göteborg firar i år 30 års jubileum. Under ett par intensiva dagar samlas nästan alla i resebranschen i Göteborg, speciellt under torsdagen. Dagen avslutas med mingel, middagar och slutar ofta först efter midnatt. Torsdagskvällen avslutas med populära eventet Flight Club som i år hölls på Park Lane. Där samlades ”alla” sent på kvällen. Fack dagarna är överstökade och nu pågår de publika dagarna t o m söndagen den 24 mars.

Vi besökte mässan och kunde konstatera att storleksmässigt har mässan krympt ytterligare. För några år sedan var Sverigedelen en trappa upp och där fanns även en del med flera utställare från bl a Västindien.  Numera samsas alla i en och samma hall. Gångarna är bredare och utrymmena för “relaxation” fler. Att det är många utställare fortfarande beror nog mest på att det nu är fler små utställare när många stora etablerade uteblivit. I år saknade vi flera stora och mångåriga utställare som t ex SAS och inga rederier fanns representerade heller. De största montrarna hade Turkiet, Spanien, Italien tillsammans med bl a Kroatien. Innovativa och prisbelönta Turkish Airlines var också det enda stora flygbolaget på plats.

Under mässan pågick ett antal seminarier, anordnade av mässan, reseföretag eller turistbyråer. Ett av de mest välbesökta var Egyptens presskonferens där Egyptens Turistminister och Ambassadören i Sverige deltog. Ministern, som var i Sverige för första gången, berättade om alla fördelar med Egypten som turistmål. Efter oroligheterna har besökssiffrorna minskat drastiskt. Men nu, under de första månaderna i år, visar de på uppgång igen. Han betonade också hur säkert det är att turista i Egypten. Men efter fredagens problem i Kairo, med många skadade, så betvivlar kanske en del säkerheten i huvudstaden. Däremot upplevs nog hela området kring Röda havet helt OK, liksom Luxor och området söderöver.   

                                                                      

                                                                                                             Egyptens Ambassadör till Sverige

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Egyptens Turistminister Mr Hisham Zaazou

När man går omkring på mässan blir man givetvis inspirerad och får också tips på nya destinationer, hotell eller upplevelser. Så även om mässan krymper kommer säkert allmänheten nu under helgen hitta inspiration och spännande uppslag på kommande semesterresor. Många utställare lockar dessutom med specialpriser när man bokar under mässan. Något som visade bra resultat redan förra året. Det kyliga Göteborgsvädret kanske också kunde bidra till bra besökssiffror.

Ann-Marie o Lasse nedan vid den traditionella Räkmackan från Gothia