Dubais lilla granne Ajman-en okänd pärla i Arabemiraten

SONY DSC

Under vinterns mörker och kyla flydde vi till solsäkra Förenade Arabemiraten. Vi ville koppla av på härliga stränder och skämmas bort på fina hotell och det finns ju hur många som helst här. Vi har under många år kunnat se Dubais fantastiska utveckling. Vi har också varit i Abu Dhabi, Fujairah och Ras al Khaimah. Så nu ville vi testa ett annat av Emiraten, det lilla Ajman. Från Dubais flygplats ska det ta bara cirka en halv timme dit. Det är det minsta Emiratet i Förenade Arabemiraten och ligger inbäddat i Emiratet Sharjah men med en egen kustlinje mot Gulfen.

Det man satsat på i alla år är i första hand fisket och man har idag den största fiskmarknaden i Arabemiraten. Och så har man också den största fiskeflottan i UAE. Men nu satsar man på turism som i de andra Emiraten redan gjort med Dubai i spetsposition.

 

SONY DSC

Vårt hotell var nyöppnade femstjärniga Luxury Collection Ajman Saray. Hotellet har 205 rum/sviter som är mycket spatiösa och har utsikt över poolområdet och havet. Allt är av absolut högsta klass inklusive servicen.

Ajmans kronprins är delägare i hotellet och utanför entrén står ett gyllene arabiskt fullblod i naturlig storlek. Det är shejkens favorithäst Escape somavbildats. Ajman är berömt för sin hästavel och fina arabiska fullblod och avelshingstar. Shejken och hans familj är delaktiga och skickliga ryttare liksom Dubais shejk Mohammed som tävlar och är i världsklass.

Ajman är inte lika exploaterat som Dubai. Men de femstjärniga hotellen blir fler även här. Ett äldre Kempinski hotell ligger vid havet nära Ajman Saray och i sommar (2015) öppnar ett stort Fairmont hotell också här. Ajmanär ett liberalt Emirat jämfört med de övriga som t.o.m har en liten butik som säljer alkohol. Men det är omgivet av mycket strikta Sharjah, där det råder totalt alkoholförbud. På grund av att fisket är så stort i Emiratet kan man på natten se ljusen från de många fiskebåtarna ute till havs. Naturligtvis erbjuder hotellets fiskrestaurang Safi alla havets läckerheter. En favorit var också restaurangen Mejhana med libanesiska specialiteter.

Innan solnedgången och efter middagen var restaurangen vid poolen en självklar plats att njuta av de sköna kvällarna och avsluta med lite disco musik under stjärnorna…

Ajman är utan tvekan ett intressant Emirat att besöka. Spännande historia, storslagen natur, härliga stränderna mot gulfen och nya topphotell. Det är också klart prisvärt då nivån är fortfarande är lägre än i Dubai.

Februari 2015

Ann-Marie & Lars

 

2 comments for “Dubais lilla granne Ajman-en okänd pärla i Arabemiraten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *