Färre flygplan beställda under förra året!

L1390908

Flygplanstillverkarna har nyligen berättat om hur många order på nya plan man fått under det gångna året. Det visar sig att de två stora på marknaden, Airbus och Boeing, båda redovisar en minskning av inkommande beställningar. Och det har absolut ingenting att göra med klimatfrågorna utan allt går i cykler.

Europeiska Airbus intog en dominerande ställning med order på 1.036 plan – en minskning från 1.456 året innan. Boeing har rapporterat 768 beställningar mot 1.432 för 2014.

Under 2015 levererade Airbus 635 flygplan, vilket var rekord. Året innan uppgick leveranserna till 629. Men fortfarande levererar Boeing mer – 762 plan förra året. Airbus räknar med att öka leveranserna under detta år och framöver för att leverera fler plan än Boeing under 2019. Framförallt är det A 320 planen som levereras i större utsträckning. Nu tillkommer även A 350 familjen framöver. Jätteplanet A 380 verkar däremot ha det tuffare – endast två beställningar under 2015. Verkar som det är för stort för många bolag och nu med nya A 350 finns de ju bra alternativ.

L1390906L1390902

 

Och inte behöver de två tillverkarna gå in i någon svältkur direkt. Airbus orderbok per sista december 2015 uppgår till 6.787 plan till en sammanlagd kostnad brutto till $ 996,3 miljarder, dvs ca 8.500 miljarder sv kr. Detta motsvarar ca åtta års produktion.

Boeing ligger inte så långt efter. Deras orderbok uppgår till 5.795 flygplan vilket kommer ta ca sju och ett halvt år att beta av.

Flygplanstillverkarna har alltså många trevliga år att se fram mot. Dessutom tillkommer nya beställare som ex.vis Iran och en del andra länder. Flera bolag måste dessutom byta gamla plan mot nyare för att hänga med i konkurrensen. Så räkna med fler plan i luftrummet oavsett vad klimatkramarna tycker och tänker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *